Kreu

Ngjarje/Personazhe

Aksionet Ligjore për mbrojtjen e mjedisit

22 qershor 2023/Brikena Metaj/Porta Vendore/Përmet
Duke patur për qëllim konsolidimin dhe forcimin e demokracisë për qytetarët në nivel vendor dhe rritjen e presionit për të zgjedhurit vendorë me qëllim ofrimin e një qeverisjeje vendore sa më cilësore, transparente, llogaridhënëse dhe gjithëpërfshirëse, Lëviz Albania ka qenë mbështetëse e aksioneve ligjore për të mbrojtur mjedisin sa herë […]

Ngjarje/Personazhe

Nismat për mbrojtjen e mjedisit urban

15 qershor 2023/Brikena Metaj/Porta Vendore/Përmet
Mbrojtja e mjedisit urban mbetet një sfidë e madhe për qytetërimin. Urbanizimi i shpejtë është shoqëruar me shumë sfida dhe probleme për mjedisin, duke nisur nga ndotja e ajrit, ujit dhe tokës, mosmenaxhimi i mbeturinave, mbivendosja e ndërtimeve apo zhvillimi i infrastrukturës së qytetit dhe shumë të tjera. Mbrojtja e […]

Ngjarje/Personazhe

Kryebashkiakët e rinj përballë 54 mln euro borxhe!Bashkitë e koalicionit sfidë për gjetjen e financimit, Kavaja në prag falimenti

26 maj 2023/Eliza Gjediku/Porta Vendore
Pasi i shpallën fitues në zgjedhjete14 majit 2023 kryetarët e rinj të bashkive do të përballen me barrën e lartë të detyrimeve të prapambetura, si të krijuara prej tyre pasi janë rikonfirmohen në krye të bashkisë, si të krijuar nga paraardhësit e tyre. Ekspertët: Të ulet korrupsioni dhe të rriten […]

Ngjarje/Personazhe

Nismat e shoqërisë civile që çuan në suksese mjedisore

15 maj 2023/ Brikena Metaj/Porta Vendore/Përmet
Raste konkrete nga nismat për mbrojtjen e mjedisit u prezantuan gjatë forumit “Lëviz për Mjedisin – Mbështetja e LevizAlbania për aksionin qytetar dhe fushatat e shoqërisë civile për mbrojtjen e mjedisit në Shqipëri”, zhvilluar në datat 24, 25 dhe 26 prill 2023, në qytetin e Përmetit. Rasti më i […]

Vëzhgim/Analizë

Trashëgimia e LëvizAlbania në fushën e mjedisit

10 maj 2023/Brikena Metaj/Porta Vendore/Përmet
“Lëviz për mjedisin” ishte forumi që bëri së bashku aktorë të shoqërisë civile, përfitues të granteve të dhëna nga LëvizAlbania përgjatë gjithë viteve të veprimtarisë së saj. Eventi dyditor që u zhvillua në qytetin e Përmetit me një format që gërshetonte analizën, diskutimin, prezantimin e praktikave të mira, informimin dhe […]

Ngjarje/Personazhe

Bashkia Kukës, në 4 vite rikonstruktoi vetëm dy shkolla. 4 tendera për sektorin e arsimit me flamur të kuq

10 prill 2023/Xhesian Shazimani/Porta Vendore/Kukës
Në vëzhgimin e bërë nga Porta Vendore në Bashkinë e Kukësit për investimet e kryera gjatë 4 viteve të fundit në sektorin e arsimit, rezulton se në total janë kryer 16 procedura tenderuese me vlerë 154 585 139 lekë, ose rreth 1.3 milionë euro. Bashkia e Kukësit shumicën e investimeve […]

Ngjarje/Personazhe

Po ‘zhduken’ mjeshtërit,  në rrezik traditat në qytetin e Beratit

3 prill 2023/ Erjola Azizolli/Porta Vendore/Berat
Dy elementët kryesor siç janë druri dhe guri lidhen drejtpërsëdrejti me ekzistencën e lagjeve muze të Beratit, por jo vetëm. Specialistët e ushtrimit të tyre, por dhe shumë mjeshtërive të tjera kanë nisur të mungojnë në qytet, duke vënë në rrezik jo vetëm traditën, por mbajtjen në këmbë të […]

Ngjarje/Personazhe

Premtimet për tkurrjen e lejeve të ndërtimit, u harruan, INSTAT zbulon 16,4 % më shumë leje se një vit më parë

20 mars 2023/A. Pali/Porta Vendore/ Tiranë
INSTAT tregon se tremujorin e katërt të 2022-it, u dhanë 16.4% më shumë leje ndërtimi se në të njëjtën periudhë vitin e kaluar. Bashkitë që dhanë më shumë leje ndërtimi janë Tirana, me 68% të totalit të lejeve që jepen në të gjithë vendin, duke u pasuar nga Durrrësi, […]

Ngjarje/Personazhe

Investimet në infrastrukturat shkollore të pakta, Shkodra probleme me tenderat reflag

12 mars 2023/Xhesian Shazimani/Porta Vendore/Shkodër
Porta Vendore ka kryer një vëzhgim në Bashkinë e Shkodrës sa i përket investimeve që janë bërë në sektorin e arsimit për katër vitet e fundit. Nga vëzhgimi, rezulton se Bashkia Shkodër në 4 vitet e fundit ka zhvilluar 20 procedura prokurimi për infrastrukturën arsimore dhe vlera totale e shpenzuar […]

Ngjarje/Personazhe

Magazinat dhe fabrikat e braktisura në Elbasan, të kthyera në burim infeksioni dhe hot spote droge

6 mars 2023/Ina Allkanjari/Dallandyshe Xhaferri/Porta Vendore/Elbasan
Magazinat dhe fabrikat e ndërtuara gjatë periudhës së monizmit në lagjen e njohur si “Stacioni i Trenit” në Elbasan janë kthyer në pika ku shpërndahen dhe konsumohen lëndët narkotike. “F*ck rojet” dhe simboli i një lagjeje problematike turke, ku kryhen veprimtari të jashtëligjshme, kanë zënë vendin […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtimi në qytetin e Kavajës i përfunduar, banorët ndahen në të pakënaqur e të kënaqur.

20 shkurt 2023/Marinela Dushi/Porta Vendore/Kavajë
Rindërtimi në Kavajë ka ecur deri diku, duke strehuar në lagjen e re një pjesë të banorëve që u dëmtuan nga tërmeti. Por edhe këta që kanë hyrë në apartamentet e reja, kanë pakënaqësi. Porta Vendori intervistoi disa banorë në Kavajë të cilët kishin pritur pothuajse 3 vjet për të […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtimi në Rrogozhinë, banorët e pakënaqur për cilësinë e punimeve.

13 shkurt 2023/Marinela Dushi/Porta Vendore/
Rrogozhinë Kanë kaluar 3 vjet dhe ende banorët e Rrogozhinës presin rindërtimin e banesave të tyre. Ndërsa për ata banorë të pakët që u është përfunduar banesa në kuadër të 3 vjetorit të tragjedisë, shprehen të pakënaqur nga punimet dhe shprehen të zhgënjyer. Sipas Bashkisë së Rrogozhinë, kanë përfunduar punimet për

Ngjarje/Personazhe

Banorët e pastrehë të shtëpisë së Oficerëve, “rreken” për një zgjidhje.

6 shkurt 2023/Edi Ruci/Porta Vendore/
Vlorë Prej më tepër se 10 vite, godina e cila më parë ka shërbyer për strehimi e oficerëve të qytetit, nga ku mori edhe emrin e “Godinës së Oficerëve” ka shërbyer si godinë strehimi për dhjetëra familje të komunitetit rom dhe egjiptian por jo vetëm. Në të gjithashtu ndër vite janë

Vëzhgim/Analizë

Rast Studimor | Labirinti i advokimit në Shqipëri: Histori suksesi nga mekanizmi i granteve LevizAlbania.

1. Konteksti Përpjekjet për ndryshime legjislative dhe ndikimit në politikat publike janë komplekse dhe të paparashikueshme, por OSHC-të dhe grupet informale mund të arrijnë rezultate të rëndësishme nëse kuptojnë strategjitë e advokimit. Termi “advokim” i referohet përpjekjeve që synojnë të ndikojnë politikat publike, ligjet dhe proceset e tjera vendimmarrëse në fusha të ndryshme, nëpërmjet përdorimit […]

Ngjarje/Personazhe

Shqipëria e ekspozuar ndaj fatkeqësive natyrore, përmbytjet “frikësojnë” Lezhën, Shkodrën  e Vlorën.

31 janar 2023/Marinela Dushi/Porta Vendore
Shqipëria është renditur në hartën e shteteve më të rrezikuara nga përmbytjet, dhe sipas studimit të shkencëtareve të publikuar nga portali prestigjioz Nature, do të përballët me fatkeqësinë natyrore 1 në 100 vjet. Por edhe pse ky studim u publikua në media, nuk ka patur ndonjë reagim publik nga zyrtarët […]

Ngjarje/Personazhe

Të ndërtosh për të strehuar dhe për infrastrukturë duke lënë me dhjetëra të pastrehë!

26 janar 2023/Eliza Gjediku/Porta Vendore/Tiranë
Zhvillimi ekonomik, infrastrukturorë dhe social, në vitet e fundit në Shqipëri është shoqëruar me kosto jo vetëm financiare por edhe me dëme sociale, pasi me dhjetëra qytetarë janë bërë kurban i këtyre investimeve. Tre nga projektet madhore të qeverisë dhe pushtetit vendor në Tiranë, si ndërtimi i Unazës së Madhe, Rikualifikimi Urban dhe Rindërtimi. Projekte […]

Ngjarje/Personazhe

Punët artizanale drejt harresës , artizanët të shqetësuar për të ardhmen e këtyre profesioneve.

19 janar 2023/Anxhela Dyrmyshi/Porta Vendore/Elbasan
Orëndreqës, këpucar, argjendarë, e shumë profesio0ne të tjera artizanale, janë tashmë drejt zhdukjes. Me ndryshimet e mëdha teknologjike dhe industriale, duket se disa profesione nuk përbëjnë më aspak interes për t’u ndjekur e për rrjedhojë rrezikojnë që në një të ardhme jo të largët, të mos ekzistojnë më. Qyteti i […]

Vëzhgim/Analizë

Fshati Shebë i Mirditës drejt braktisjes masive, shkak mungesa e shërbimeve.

11 janar 2023/Porta Vendore/Mirditë
Për më shumë se 30 vite fshati Shebë në Mirditë ka qenë i izoluar për shkak të mungesës së rrugës. Vetëm deri pak muaj më parë, u krye rikonstruksioni i rrugës me gjatësi 7 km dhe ndërtimit të dy urave, një investim i bashkisë dhe Dom Gjergj Metës i cili ka krijuar lehtësi në lëvizje […]

Ngjarje/Personazhe

Kriza e çmimeve, fermerët e Qarkut Elbasan braktisin tokat.

6 janar 2023/Porta Vendore/ Elbasan
Gjithnjë e më e vështirë duket të jetë mbijetesa në treg e fermerëve, të cilët nisur nga kriza e çmimeve, shtrenjtimi i produkteve bujqësore si edhe mungesa e vëmendjes së instancave shtetërore, janë duke braktisur prodhimet dhe tokat e tyre. Vit pas viti ata konstatojnë vetëm humbje të parikuperueshme, e në të tilla kushte, e […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtimi në Durrës i ngadaltë, banorët 3 vite pa marrë banesat.

15 dhjetor 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore/ Durrës
Mijëra familje, fëmijë, e të moshuar kanë kaluar 3 dimra të ftohtë në çadra, kontejnerë, apo në banesa me qira, të cilët janë ende në pritje të përmbushjes së premtimit të qeverisë, për rindërtimin e shtëpive të tyre që u shembën nga tërmeti. “Kam 3 vjet që jetoj në […]

Ngjarje/Personazhe

3 vite pas tërmetit Kurbini “jeton” në çadra e kontejner.

21 dhjetor 2022/ Ahmet Zani/Porta Vendore/ Kurbin
Në zonat periferike të Kurbinit ende ka familje që jetojnë në qiell të hapur pas tërmetit të tre viteve më parë. Shtëpitë që kanë rezultuar me një dëmtim themelor ds4 dhe ds5 në shumë fshatra dhe jo vetëm nuk kanë nisur të rindërtohen sikurse ishte premtuar nga bashkia […]

Ngjarje/Personazhe

Fshatrat e Krujës presin ende rindërtimin e banesave.

27 dhjetor 2022/ Krujë/Porta Vendore
Porta Vendore në fund nëntor kreu një vëzhgim në disa zona të Krujës për të kuptuar më shumë se si po shkon procesi i rindërtimit të bënesave individuale, por në bazë të asaj që faktohet duket se procesi është ende i largët e sidomos kur bëhet fjalë për zonat periferike. […]

Ngjarje/Personazhe

Premtimi për 24 orë uji ende i largët, qeveria zhgënjen qytetarët.

5 nëntor 2022/Esmeralda Pirra/Porta Vendore
Gjatë fushatës së 2015, në disa bashki në vend u premtua uji 24 orë gjatë mandatit të kryebashkiakëve, i njëjti ishte edhe për Tiranën . I njëjti premtim u artikulua nga kryeministri Edi Rama në 2017 teksa kërkonte një mandat të dytë nga shqiptarët. Megjithatë, edhe pse ky premtim është […]

Vëzhgim/Analizë

Largimet e padrejta nga puna po gllabërojnë taksat e shqiptarëve! Në 5 vite 65 mln euro të paguara për pushimet e punonjësve! Rriten borxhet e bashkive për vendimet gjyqësore.

22 nëntor 2022/Eliza Gjediku/Porta Vendore
Punësimet elektorale, emërimet në pozicione pa meritë dhe largimet e padrejta nga puna vijojnë të jenë barrë për taksat e qytetarëve shqiptarë, të cilët paguajnë për keq-menaxhimet e institucioneve shtetërore. “Vijon keqmenaxhimi në përdorimin e fondeve të burimeve njerëzore si pasojë largimeve të padrejta nga puna të punonjësve, gjë e […]

Vëzhgim/Analizë

Mbi 30% e tenderëve mbi 100 mln lekë, me “Red Flag”. Ekspertët: Kjo po sjell korrupsion dhe investime jo cilësore

17 nëntor 2022/ Xhesian Shazimani/ Porta Vendore
Në shtatë vite nga nisja e reformës territoriale e deri më sot, 46 nga 61 bashki kanë realizuar 138 tendera mbi 100 milionë lekë, të cilët konsiderohen të dyshimtë dhe janë klasifikuar si “Red Flag”. Tre bashkitë që kanë realizuar më shumë tenderë të tillë, si në numër […]

Vëzhgim/Analizë

Projektbuxheti 2023 për bashkitë, pa fond dedikuar krizës së inflacionit! Eksperti: Nuk garanton rritje shërbimesh dhe as investime të reja

14 nëntor 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
Përballë një viti të paralajmëruar të vështirë, në mes të krizës së inflacionit dhe me zgjedhjet vendore në horizont, Ministria e Financave ka prezantuar projektbuxhetin e vitit 2023, me synimet dhe sfidat e reja. Kriza e energjisë dhe e inflacionit janë elementet kyçe që shoqërojnë treguesit fiskal të […]

Vëzhgim/Analizë

Plagët sociale dhe ekonomike që solli demontimi i Rafinerisë së Naftës në Mallakastër

9 nëntor 2022/Ardit Hoxha/Porta Vendore/ Mallakastër
Uzina e Ballshit, apo Ballshi i Uzinës? Për rreth 45 vjet Rafineri e Përpunimit të Hidrokarbureve në qytetin e Ballshit pompoi jetën në këtë qytet dhe gjithë krahinën e Mallakastrës. Dikur, Rafineria e Përpunimit të Naftës ishte krenaria e industrisë së rëndë shqiptare, ndërsa sot përfaqëson vetëm një grumbull […]

Vëzhgim/Analizë

Rindërtimi i shkollave në Durrës në vend-numëro, mbi 4 mijë nxënës, mësim pasdite

6 nëntor 2022/Ervina Garo/Porta Vendore/ Durrës
Në mbarë vendin ka nisur viti i ri mësimor. Në Durrës, problematika kryesore mbetet rindërtimi i shkollave të shembura, si pasojë e dëmeve të pësuara nga tërmeti i 26 nëntorit 2019. Mbi 4 mijë nxënës të 12 shkollave kanë nisur ta zhvillojnë proçesin mësimor pasdite, për shkak të mungesës […]

Ngjarje/Personazhe

Me sytë nga tradita, rikthimi i disa kostumeve popullore të zonave të jugut

3 nëntor 2022/Brikena Metaj/Porta Vendore/Gjirokastër
“Të ruash traditën është shumë më tepër se të qepësh një veshje. Është përkushtimi për të sjellë origjinalen, është respekti për detajin, është mirënjohja për trashëgiminë dhe puna e pakursyer”. Ky është motivimi dhe lajtmotivi i punës së Lizetës dhe Aurelit, çiftit nga Gjirokastra që prej më shumë se 20 […]

Ngjarje/Personazhe

Bamirësi i Bubqit, përmirëson jetën e komunitetit aty ku nuk investon shteti

31 tetor 2022/Porta Vendore/ Bubq
I ashtuquajturi Kroi i Hixës është rindërtuar 3 herë, përgjatë viteve 1970, 1990, 2018, nga Qazim Kurti i cili banon në Bubq dhe është kthyer në një engjëll mbrojtës për vetë komunitetin. Ai ka kontribuar edhe në shumë vepra të tjera intrastrukturore në fshat për ti ardhur në ndihmë […]

Ngjarje/Personazhe

Familjari Bushi lihet në qiell të hapur, nuk përfiton nga programi i rindërtimit

29 tetor 2022/Ahmet Zani/Porta Vendore/Kurbin
Gjin Bushi 70 vjeç ka zgjedhur të protestojë në shkallët e Bashkisë së Kurbinit, si kryefamiljarë i mbetur i pastrehë nga tërmeti i 26 nëntorit 2019. Sipas tij, institucionet nuk i kanë siguruar strehim në ndërtimet e reja të përfunduara tanimë në qytetin e Laçit, në kuadër të rindërtimit. Prej […]

Vëzhgim/Analizë

Konflikti Leli-Duka lë Vlorën pa pastruar

27 tetor 2022/ Edi Ruçi/ Porta Vendore/ Vlorë
Prej 6 muajsh tashmë ka nisur në Vlorë konflikti mes bashkisë së qytetit dhe firmës së pastrimit “Duka” e cila prej vitesh kryen pastrimin e qytetit të Vlorës. Konflikti po jep impakt negativ në qytet, të cilat dolën në pah përgjatë sezonit turistik ku Vlora u bë […]

Ngjarje/Personazhe

Të verbërit kërkojnë rritje të pagesës, gjendja financiare aktuale e mjerë

25 tetor 2022/ Porta Vendore/ Tiranë
Sipas të dhënave nga INSTAT vendi ynë ka 6.2% të popullsisë në moshë madhore të deklaruar me të paktën një aftësi të kufizuar. Personat me aftësi ndryshe, në shumicën e rasteve, janë të privuar nga shumë shërbime, nga jeta sociale e kulturore, kjo si rezultat i hendekut të madh […]

Ngjarje/Personazhe

Maliqi gëlon nga aktivitetet rinore, rikthim i traditës së vjetër përmes fotografisë

23 tetor 2022/ Dhorjela Cule/ Porta Vendore/ Maliq
Një grup të rinjsh nga fshati Sovjan i Maliqit, nxënës të shkollës 9 – vjeçare “Nevrus Vila” kanë arritur që marrin mbështetjen e bashkisë për të kthyer në një aktivitet të përvitshëm, iniciativën e tyre për të organizuar “Festën e Fazanit”. Maskota e një fazani, shpendit simbol […]

Vëzhgim/Analizë

Raporti për programin e qeverisjes me 79 pika, vetëm 10 u përmbushën në një vit

20 tetor 2022/Porta Vendore/Tiranë
Realizimi i programit qeverisës 2021-2025 duket ende shumë larg realizimit në përfundim të vitit të parë qeverisës, ndonëse shumë programe kanë nisur zbatimin. Nga një monitorim i kryer nga ekipi i ekspertëve POLIFAKT rezulton se në një vit qeveria ka përmbushur vetëm 10 programe nga 79 që ka pasur në programin […]

Ngjarje/Personazhe

Mikel Feka 80 vjeçari që “dashuron” biçikletën

17 tetor 2022/ Arben Velo/ Porta Vendore/ Fier
Mikel Feka është 80 vjeç. Ka lindur në 4 Nëntor të viti 1942. Nëse e kërkon ta takosh në shtëpi, e gjen fare kollaj në punë, në njësinë e riparimit të biçikletave. Nëse nuk e gjen brenda njësisë, një dyqan i thjeshtë në katin e parë të […]

Vëzhgim/Analizë

Rritja e çmimeve çon shqiptarët drejt mbijetesës, ndihma e qeverisë e pamjaftueshme

14 tetor 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore
Pak ditë më parë qeveria shqiptare bëri një shtesë të paketës së rezistencës nëpërmjet vazhdimësisë së saj për disa target-grupe vunerabël, duke i indeksuar një % të vogël në pensione, ose ndihma ekonomike. Por si e gjykojnë vetë qytetarët dhe ekspertët këtë mbështetje dhe a është ajo e […]

Vëzhgim/Analizë

S’ka krizë për tenderat për rikonstruksione rrugësh, gjelbërim, ndriçim e mobilim zyrash! Bashkitë hapin gara me vlerë 295 mln euro

12 nëntor 2022/Eliza Gjediku/Porta Vendore
Përgatitjet për fushatën elektorale kanë nisur nëpër bashkitë e vendit, të cilat po marrin masat çdo ditë e më shumë për të realizuar projekte rrugore, argëtuese dhe ambicioze pavarësisht krizës ekonomike dhe të çmimeve. Bashkitë nuk kursehen pavarësisht krizës financiare që ka kapluar familjet shqiptare, duke hapur tendera me vlera […]

Vëzhgim/Analizë

Numri i bashkive zvarrit reformën territoriale, ekspertët: E pësojnë qytetarët!

11 tetor 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
Numrat janë ato që në dukje, po zvarrisin reformën e re territoriale. Edhe pse qëllimi në të vërtet sipas ekspertëve duhet të jetë rritja e shërbimit, e cilësisë, e mirëqenies dhe shtimi i investimeve, politika fokusin e ka vënë tek numri i bashkive, do jenë më shumë apo […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë nuk u kursyen për procesin e rindërtimit, miliona euro në funksion të kompanive

8 tetor 2022/ Xhesian Shazimani/ Porta Vendore
Tërmeti i 26 nëntorit 2019 shkaktoi dëme të mëdha në vend dhe tre qarqet që patën më shumë dëme ishin Durrësi, Tirana dhe Lezha. Kjo bëri që qeveria shqiptare të mobilizohej dhe të gjente burime financimi për procesin e rindërtimit post tërmet. Sipas openprocurment.al, deri më tani qeveria […]

Vëzhgim/Analizë

Dështimi i revolucionit portokalli të biçikletave ‘Mobike’

5 tetor 2022/ Ilda Hoxha/ Ina Allkanjari/Porta Vendore/ Tiranë
4 vite më parë, kryebashkiaku i Tiranës, Erion Veliaj u zotua për një revolucion për sa i përket lëvizjes me biçikleta në kryeqytet. Prezantimi i “Mobike” ishte nisma e parë për të sjellë ndryshimin, por duket se gjithçka ka mbetur në vendnumëro. Bashkia e Tiranës bën […]

Ngjarje/Personazhe

Pasojat e tërmetit ende prezente në Bubq

2 tetor 2022/ Porta Vendore/ Krujë
Vetëm 2 kilometra më larg Bubqit ndodhet fshati Mazhë e Madhe, ku shumë familje gjithashtu u dëmtuan nga tërmeti i 26 nëntorit. Edhe pse kanë kaluar më shumë se 2 vite të gjithë në fshat flasin për tërmetin, pasi pasojat që ka lënë janë ende aty. Rrënimi ka qenë […]

Ngjarje/Personazhe

Mungesa e ujit vaditës, pakëson prodhimin e produkteve në fshatrat e Kurbinit

30 shtator 2022/ Ahmet Zani/ Porta Vendore/ Kurbin
Fushat me të mbjella në stinën e verës digjen nga mungesa e ujit vaditës. Shkatërrimi i sistemit të vaditjes ka sjellë pengesa të mëdha në zhvillimin e sektorit bujqësor. Të mbjellat thahen në fusha, dhe jo vetëm janë dhe pemët drufrutore si ullinjtë që kanë marrë një […]

Ngjarje/Personazhe

“Dhuro një lule”, nisma që e shndërroi Sarandën në “kopshtin e Edenit”

28 shtator 2022/ Esmeralda Pirra/ Porta Vendore/ Sarandë
Nisma “Dhuro një lule për Sarandën” vijon punën e saj në sensibilizimin e njerëzve për ta bërë qytetin jugor të vendit më të bukur përmes mbjelljes së luleve në gjithë hapësirat publike dhe private të saj. Të gjithë e pëlqejnë dhe shprehin dëshirën të bëhen pjesë e […]

Ngjarje/Personazhe

Berati muze në sfidë për të mbajtur më gjatë vizitorët pas pandemisë

25 shtator 2022/ Erjola Azizolli/ Porta Vendore/ Berat
Pas dy vite të vështirë si pasojë e COVID-19, në Beratin muze të mbrojtur nga UNESCO, vizitorët e munguar po mbërrijnë për ti shijuar pasuritë e tij të panumërta, por operatorët e turizmit vazhdojnë të përballen me qëndrimin e tyre të kufizuar, duke e bërë zgjatjen e […]

Ngjarje/Personazhe

Jetët e banorëve të Skurajt “ të varura” në urën pasarelë

21 shtator 2022/ Ahmet Zani/ Porta Vendore/ Kurbin
Fshati Skuraj është i ndarë nga rrjedha e lumit Mat, dhe banorët përdorin pikërisht një urë pasarelë për të depërtuar në anën tjetër të zonës. Kjo urë përdoret edhe nga banorët e fshatrave të tjerë, për të shkurtonin gjithashtu rrugën . Bazamenti i dërrasave janë dëmtuar, kavot […]

Vëzhgim/Analizë

Rruga e Arbrit, ëndrra e një rruge ende të papërfunduar

18 shtator 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore/ Dibër
Rruga e Arbrit që shkurton distancën e Dibrës me Tiranën dhjetëra kilometra, ende nuk ka përfunduar totalisht edhe pse afati i kontratës ka skaduar. Ekspertët shprehen të shqetësuar lidhur me buxhetin që kjo rrugë ka “ngrënë” dhe defektet e saj, të cilat u bënë evidente që në […]

Ngjarje/Personazhe

Dom Nikë Ukgjini “shpëton” kishat e vjetra të Lezhës

15 shtator 2022/ Esmeralda Pirra/ Porta Vendore/ Lezhë
Ndër monumentet e kulturës, një vend të rëndësishëm zënë edhe ndërtimet e kultit të krishterë. Kishat janë një gjini e veçantë ndërtimesh të përcaktuara qartë dhe tërësisht të dallueshme nga ndërtimet e tjera. Në zonën e Zadrimës janë rreth 32 kisha por shumë prej tyre sot nuk […]

Ngjarje/Personazhe

Plazhi i kaltër i Hamallajt, i harruar nga investimet dhe i ndotur nga pushuesit!

13 shtator 2022/ Erind Koçi/ Porta Vendore/ Durrës
“Të pushoj në jug, apo të qëndroj në Durrës, Shëngjin e Velipojë”?, kjo është pyetja që të paktën një herë në vit, zë vend në mendjen e shumëkujt, që pas një viti të lodhshëm, dëshiron të shkëputet nga rutina e të pushojë. Por së bashku me këtë […]

Ngjarje/Personazhe

Problemet me pagat largojnë zjarrfikësit e bashkive të vogla

10 shtator 2022/Brikena Metaj/Porta Vendore/Memaliaj
Në kulmin e sezonit veror dhe periudhës më aktive të zjarreve në vend, 9 efektivëve të repartit zjarrfikës në Memaliaj iu desh të prisnin mesin e muajit gusht për të marrë pagat e muajit korrik. Sipas tyre shkak ka qenë vonesa e shkaktuar nga Bashkia Memaliaj, pasi kryetari i kësaj […]

Vëzhgim/Analizë

Shëndeti konsumatorëve në dorë të fatit! Qumështi i pakontrolluar shitet mes rrugës, eksperti: 89% e qumështit të prodhuar shitet me bidona

8 shtator 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/Tiranë
Qumësht nuk blihet vetëm në markete apo dyqane, por edhe në rrugët e vendit, duke nisur që nga kryeqyteti. Pavarësisht se siguria ushqimore është një nga prioritetet kryesore të qeverisë për shkak se është edhe një nga detyrat që duhet të përmbush vendi për tu anëtarësuar në BE, […]

Ngjarje/Personazhe

Banorët e Gjoremit të Kurbinit kërkojnë zgjidhjen e problemit të pronave

5 shtator 2022/ Ahmet Zani/ Porta Vendore/ Kurbin
Disa banorë të fshatit Gjorem në Kurbin kanë zgjedhur bashkinë për të protestuar nga ngërçi i problemeve me pasurinë e paluajtshme. Problemet me pronën ende nuk po gjejnë zgjidhje në zonë, ndërsa sipas vetë banorëve vendas ndërsa prona ndër vite është zotëruar nga disa persona të tjerë […]

Ngjarje/Personazhe

Belshi mes zhvillimit të turizmit dhe shpopullimit masiv

31 gusht 2022/ Anxhela Dyrmyshi/ Porta Vendore/ Belsh
Belshi është shndërruar vitet e fundit në një atraksion të rëndësishëm turistik, me investimet e shumta që i dhanë një pamje tjetër qytezës buzë liqenit. I gjendur vetëm 60 km larg kryeqytetit, Belshi ofron një panoramë mahnitëse për këdo që zgjedh ta vizitojë, në çdo stinë të […]

Vëzhgim/Analizë

Plazhi i Tales, i boshatisur por investimet në biznese vijojnë

29 gusht 2022/ Porta Vendore/ Lezhë
Plazhi i Tales së Lezhës njihet për vetitë kurative, por edhe pse në mes të sezonit turistik ai është thuajse i boshatisur. Të njëjtin fat si simotrat e tij, në Durrës dhe Fier, edhe ky plazh ka vite që është i braktisur nga pushuesit vendas e të huaj, përveç […]

Vëzhgim/Analizë

Rriten fatalitetet nga aksidentet rrugore, në pikëpyetje siguria e qytetarëve

26 gusht 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore
Aksidentet rrugore në Shqipëri janë rritur vitet e fundit duke vënë në pikëpyetje sigurinë dhe standardet rrugore. Sipas INSTAT, në vitin që lamë pas, pra në vitin 2021 u regjistruan 11,5% më shumë aksidente dhe viktima se viti 2020. Në vitin 2020 u raportuan 1234 aksidente rrugore ndërsa […]

Vëzhgim/Analizë

Vlora thith turistë të huaj, vendasit i frikësohen çmimeve të larta

23 gusht 2022/A. Pali/Porta Vendore/Vlorë
Prej shumë vitesh Vlora është bërë popullore për turistë të shumtë, qofshin këta vendas apo të huaj, por çmimet e larta i kanë frenuar disi këtë vit. Porta Vendore kreu një vëzhgim për të kuptuar më shumë mbi problematikat e këtij sezoni turistik për të gjithë aktorët e turizmit. Vlora […]

Ngjarje/Personazhe

Bashkitë e dorëzuara në luftën me flakët, kërkojnë ndihmën e pushtetit qendror

Gusht 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore
Temperaturat e larta në vend kanë përfshirë të gjithë vendin në flakë, duke u ndezur dhjetra vatra zjarri. Sipas bilancit ditor nga Qendra Kombëtare Operacionale e Emergjencave Civile, vend raportohen të paktën mbi 20 vatra zjarri aktive, nga veriu në jug. Mbi 300 efektivë zjarrfikës janë angazhuar në terren dhe po […]

Ngjarje/Personazhe

Qëndistarja që bashkoi dhe promovon artizanët e Beratit

20 gusht 2022/ Erjola Azizolli/ Porta Vendore/ Berat
Tradita e krijimit të produkteve shtëpiake dhe atyre të punës fillimisht si nevojë dhe më pas si dëshirë për tu trashëguar është e lashtë sa vetë qyteti në Beratin e një mbi një dritareve. Krijimet e zejtarëve, atyre grave dhe burrave duarartë të këtij qyteti, në zeje […]

Ngjarje/Personazhe

Thethi madhështor nën kthetrat e infrastrukturës së pazhvilluar, e ndërtimit të rrugës që bëhet në sezon turistik!

14 gusht 2022/ Erind Koçi/ Porta Vendore/ Theth
Turizmi malor, mbetet më pak i eksploruari në Shqipëri, jo vetëm për shkak se fokusi më i madh është përqendruar tek vija bregdetare, por edhe si pasojë e infrastrukturës që shpesh herë mungon. Thethi konsiderohet si një nga pikat më të forta turistike malore të Shqipërisë, që […]

Vëzhgim/Analizë

Ujërat e zeza të Vlorës përfundojnë në det, Lungomare “pritëse” e llumit

11 gusht 2022/ Edi Ruci/ Porta Vendore/ Vlorë
Vlora ende vuan nga derdhja e ujërave të zeza në det. Në Lungomare krahas kanaleve të ujrave të zeza në det, vijojnë të derdhen në det edhe kanale të ujrave të ndotura, ose ujrave të bardha të shiut, të cilat transportohen nga kodra përball në drejtim të […]

Ngjarje/Personazhe

Plazhi i Kallmit “peng” i turizmit pa rrugë

8 gusht 2022/Aldo Mustafa/Porta Vendore/Durrës
Bukuritë e shumta të plazhit të pastër të Kallmit në Durrës nuk kanë bërë që bashkia të ketë një plan rehabilitues të infrastrukturës rrugore, e aq më pak plan menaxhimi për mbetjet urbane që depozitohen nga turistët në këtë zonë e sidomos gjatë fundjaveve. I pozicionuar vetëm 15 minuta larg […]

Ngjarje/Personazhe

Seman- Darëzezë, atje ku njerëzit, deti, dhe rëra nuk të zhgënjejnë kurrë

5 gusht 2022/ Arben Velo/ Porta Vendore/ Fier
Edhe këtë mbrëmje, dielli po zhytet në detin Adriatik, në Seman. Si një stjuardesë, vendos detin si maskë, në gjysmë fytyrën e zjarrtë, dhe shpjegon si ta shijojmë këtë bukuri. Në rërën e shkrifët, kanë nisur të përgjumen, gjurmët e fëmijëve, si fole hijesh të ngrohta Korriku. […]

Ngjarje/Personazhe

Përdorimi i pesticideve kthehet në shqetësim për konsumatorët shqiptarë

2 gusht 2022/ Esmeralda Pirra/ Porta Vendore
Debati i madh për konsumimin me tepri nga ana e fermerëve të pesticideve herë pas here ka sjell një shqetësim në rritje të konsumatorëve, duke ngritur shpesh pikëpyetjen e me të drejtë: A jemi të sigurt? Prania e pesticideve është e pranishme në të gjithë botën, në bujqësi […]

Vëzhgim/Analizë

Shqipëria me hartë të re territoriale? Ja variantet për diskutim

31 korrik 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
Shqipëria mund të ketë një ndarje të re territoriale! Diskutimet mes politikës kanë nisur, duke bërë të mundur edhe ngritjen e një komisioni parlamentar për të diskutuar mbi çështjet që ndajnë PS-PD. Për Partinë Demokratike reforma territoriale e vitit 2015, nuk ka bërë gjë tjetër veçse ka larguar […]

Ngjarje/Personazhe

Rikonstruksioni i dy lulishteve në qytet, subjektet tregtare paralajmërojnë falimentimin

27 korrik 2022/ Leonidha Musaj/ Porta Vendore/ Durrës
Dy lulishte në qytetin e Durrësit do t’i nënshtrohen së shpejti rikonstruksionit. Ndërkaq, dhjetëra subjekte tregtare që operojnë në këto hapësira nuk e fshehin shqetësimin, pasi nuk dinë se çfarë do të ndodhë me aktivitetin e tyre tregtar, ku aktualisht janë të punësuar mbi 300 punonjës. Në […]

Ndodhi

Masakra mjedisore në pyjet e Kurorës se pishave në Krujë, vendi pushtohet nga mbetjet

25 korrik 2022/ Porta Vendore/ Krujë
Mbetjet e qytetit hidhen gjatë orëve të para të mëngjesit pranë varrezave të Krujës, aty ku zona përreth është me pisha dhe larg vëmendjes së qytetarëve dhe autoriteteve. Keqmenaxhimi i grumbullimit të mbetjeve po kryen masakër e radhës natyrore në Krujë. Mbeturinat janë të derdhura kudo duke dëmtuar edhe […]

Vëzhgim/Analizë

Grumbulluesit e mbetjeve, Lëviz Albania financon për fuqizimin e punës përmes skemave të riciklimit

23 korrik 2022/ Blerina Moka/ Porta Vendore/ Tiranë
Shitja e mbetjeve plastike për shumë anëtarë të komunitetit rom dhe egjiptianë është e vetmja mënyrë për të fituar disa të holla dhe rrjedhimisht për të siguruar jetesën. Në Shqipëri ende nuk ka një database se sa është numri i grumbulluesve, por ka nisma të mira që […]

Ngjarje/Personazhe

Odisea e Eco Parkut në Porto Romano, parku që s’ po mbaron kurrë

21 korrik 2022/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Odisea e punimeve të Eco-Park, duket se vazhdon të shtyhet dhe të tejkalojë afatet, kësaj radhe për herë të katërt, ndërkohë që flitet për projektin e një parku dhe hapësire argëtimi e cila nuk dihet ende përse nuk është inauguruar. Zona e Porto Romanos, po përfshihet nga […]

Ngjarje/Personazhe

Fshati Prosek i Mirditës i harruar nga shteti

19 korrik 2022/ Porta Vendore/ Mirditë
Fshati Prosek ndodhet vetëm pak km larg nga qyteti i Rrëshenit, ku mungojnë infrastruktura, uji i pijshëm dhe ai i vaditjes. Pavarësisht investimeve në zonë, sërish uji sikurse thonë dhe banorët nuk ka mbërritur ende deri në fshatin e tyre, teksa 12 familje vuan pasojat e harresës nga ana […]

Vëzhgim/Analizë

Prerjet në pyjet e Lurës vijojnë, zona drejt shkatërrimit institucionet heshtin

17 korrik 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore/Dibër
Lura ende po vuan mizorinë e abuzuesve të pyjeve dhe harresën e institucioneve shtetërore. Pavarësisht disa nismave për mbjellje pemësh në zonë, sërish rrezikohet nga prerjen e paligjshme Parku Kombëtar i Lurës. Parku Kombëtar i Lurës në Dibër, çdo vit po humbet gjelbërimin dhe po rrudhet si pasojë e dorës

Vëzhgim/Analizë

Investimet e arnuara të Vlorës, ngrenë dyshimet për abuzime me fondet

14 korrik 2022/Edi Ruci/Porta Vendore/Vlorë
Në harkun kohor të 6 viteve ndërhyhet për herën e dytë për realizimin e të njëjtës punë. Rruga kryesore e “Centrales”, pjesë e “Unazës së madhe” të qytetit, po çahet për tu vendosur sërish nga e para tubacionet e ujit të pijshëm dhe kanalizimeve të ujërave të zeza të cilat

Ndodhi

Brumbulli dëmton fermerët e Kurbinit

11 korrik 2022/Ahmet Zani/Porta Vendore/Kurbin
Brumbulli i majit, kështu quhet insekti që po dëmton bujqësinë në zonën e fushave në Adriatik të Kurbinit. Insektet kanë mbuluar të gjitha pemët drufrutore madje dhe kulturat bujqësore. Prej 10 vitesh ky insekt po bën kërdinë në zonë.

Ndodhi

Mungesa e fuqisë punëtore prek edhe Fierin, sezoni turistik vijon me mungesa të theksuara në stafe

10 korrik 2022/Porta Vendore/Fier
“Punë ka por s’ka profesionist”, është kjo fraza e cila i ka rezistuar kohës prej shumë vitesh tanimë, ndonëse ka diçka tejet të vërtetë brenda saj. Që gjatë pandemisë së Covid 19, kur shumë biznese ulën qepenin pasi e kishin të pamundur të punonin, kriza për punëtorë erdhi në rritje. Tanimë

Vëzhgim/Analizë

Plazhet e Durrësit dhe Golemit të ndotura dhe pa roje bregdetare. Turistët: Mungojnë investimet

7 korrik 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore/ Durrës
Qeveria shpesh mburret për sektorin e turizmit dhe shprehet se Shqipëria po vizitohet çdo vit nga turistë të huaj, por duket se nuk i ka kushtuar as këtë vit vëmendjen e duhur cilësisë dhe standardeve të plazheve. Porta Vendore vëzhgoi gjatë javës së parë të qershorit, në Golem dhe […]

Vëzhgim/Analizë

Rehabilitimi i dy lagjeve në Vlorë kapërcen afatet duke sjell zemërim tek qytetarët

5 korrik 2022/Edi Ruci/Porta Vendore/Vlorë
Duke nisur nga dhjetori 2020 filloi në terren puna për realizimin e projektit për rehabilitimin e dy lagjeve të qytetit “1 Maji” dhe “24 Maji”. Projekti fokusohet më tepër në rehabilitimin total të disa zonave në brendësi të këtyre dy lagjeve si zona e “Kumes” , zona pranë “ Plazhit […]

Ngjarje/Personazhe

Fillon shpërndarja e apartamenteve të para në Durrës, familjet të pakënaqura nga shorteu

1 korrik 2022/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Finalizohet procesin e rindërtimit për 34 familje të Durrësit që iu ndanë banesat e reja të rindërtuara. Apartamentet e tyre të reja i përkasin pallatit 1062 në lagjen 7 të qytetit të Durrësit, godinë kjo e cila u rindërtua tërësisht në të njëjtin vend. Në prani të […]

Ngjarje/Personazhe

81-vjeçari investon 45 mln lekë në Lulishten e Gramshit: Doja të kontribuoja në qytetin e lindjes

30 qershor 2022/ Erind Koçi/ Porta Vendore/ Gramsh
Skëndër Lena pavarësisht se prej dy dekadash jeton në kryeqytet investon nga kursimet e jetës në qytetin e tij të lindjes Gramshit, për ti ardhur në ndihmë komunitetit me një lulishte dhe jo vetëm. Sot është 81 vjeç dhe prej dy dekadash jeton në Tiranë, por vendlindja, […]

Ngjarje/Personazhe

Të bashkëjetosh me vdekjen çdo ditë, 200 familje në Durrës rrezikojnë nga erozioni

29 qershor 2022/ Ervina Garo Koti/ Porta Vendore/ Durrës
Rreth 200 banesa janë në rrezik në Durrës, si pasojë e erozionit. Një problem i trashëguar ndër vite që nuk ka marrë zgjidhje nga institucionet përgjegjëse, Autoriteti vendor ka miratuar Planin e Ri Urbanistik, i cili nuk është zbardhur, ndërsa këto shtëpi të paformalizuara në Porto […]

Ngjarje/Personazhe

Lumi rrezikon izolimin e banorëve në Hysaj të Nj. Administrative Zall Bastar! Bashkia s’ka fonde, familjet paguajnë për ndërtimin e një ure provizore

28 qershor 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Tiranë
Pavarësisht investimit madhor në infrastrukturë që bëri qeveria për rrugën e Arbrit, sërish Fshati Hysaj i cili ndodhet përbri kësaj vepre infrastrukturore, u la në harresë. Banorët e kësaj zone vuajnë për një rrugë normale që të mund të transportojnë produktet e tyre për shitje, por edhe […]

Ngjarje/Personazhe

“Qyteti që rrëfen” , nisma që i rikthen durrsakët tek rrënjët e të parëve

27 qershor 2022/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
“Qyteti që rrëfen” është nisma më e fundit nga një grup informal në qytetin bregdetar të Durrësit, të njohur si “Busulla e Trashëgimisë” i cili përbëhet nga 14 të rinj të cilët do të dokumentojnë historitë e 6 prej familjeve më të vjetra të qytetit të Durrësit. […]

Ngjarje/Personazhe

Rritja e çmimeve të materialeve të ndërtimit shkakton vonesa në procesin e rindërtimit, specialistët: Rriten mbi normë kostot për kompanitë

26 qershor 2022/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës Dy vite e gjysmë pas tërmetit të 26 nëntorit të vitit 2019, procesi i rindërtimit duket se është ngadalësuar ndjeshëm dhe ritmi i shpërndarjes së banesave të ndërtuara, po bën që shumë familje të mbeten në pritje për një kohë më të gjatë nga çfarë ishte parashikuar. […]

Vëzhgim/Analizë

2,7 mln euro për projekte turistike, shkatërrim pemësh dhe vonesa tej afateve në tre bashki

25 qershor 2022/ Porta Vendore/ Belsh, Skrapar, Dimal
Në 14 dhjetor 2020 bashkimi i kompanive “Vëllezërit Hysa” shpk dhe “Franko Construction” shpk lidhën kontratën me vlerë 323 milionë lekë me TVSH me Fondin Shqiptar të Zhvillimit për zhvillimin e atraksioneve turistike duke u mbështetur mbi potencialet lokale. Kontrata ndahet në preventive, të cilat përfshijnë zonat […]

Ngjarje/Personazhe

Familjeve të komunitet rom në Baltëz të Fierit, i kthehet shpresa në sajë të bujqësisë

23 qershor 2022/ Arben Velo/ Porta Vendore/ Fier
Eduart Koçi është një fermer nga fshati Baltëz Bashkia Fier, që nuk e njeh lodhjen. I është përkushtuar tokës, me një zell të çuditshëm, që do ta kishin zili edhe fermerët më të zotë të krahinës së Myzeqesë. Është mesditë Qershori Rrugët e Baltëzës janë bosh. Ndërsa […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Kamzë, 190 tenderë në një vit, me vlerë gati sa dyfishi i buxhetit

22 qershor 2022/ Xhesian Shazimani/ Porta Vendore/ Kamëz
Bashkia e Kamzës ka realizuar në vitin e fundit tenderë me vlerë pothuajse sa dyfishi i buxhetit të kësaj bashkie. Një rol kyç në vlerën e lartë të parave të tenderuara ka luajtur rindërtimi, ndërkohë që shumë tenderë të zhvilluar nga bashkia Kamzë rezultojnë si të dyshimtë, […]

Ngjarje/Personazhe

Porto Romano/Porti i ri me probleme të vjetra

20 qershor 2022/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Ndërtimi i portit të ri në zonën e Porto Romanos, ka sjell revoltim tek vetë banorët, pasi sipas tyre po i merret prona pa i pyetur. Me shpresën se qeveria do të reagojë ata kanë protestuar disa herë lidhur me mënyrën se si vetë kompania dhe shteti […]

Vëzhgim/Analizë

Rrjetëzimi i shoqërisë civile, Lëviz Albania mbështetje aleancave në mbrojtje të çështjeve të komunitetit

19 qershor 2022/ Blerina Moka/ Porta Vendore/ Tiranë
Organizatat mjedisore në vendin tonë janë pro aleancave mes aktorëve të shoqërisë civile në mbrojtje të çështjeve të ndryshme që shqetësojnë komunitetin.Gjatë forumit me temë “Bashkë më të fortë” i organizuar nga Lëviz Albania, në kuadër të aktiviteteve të Javës së Demokracisë Vendore, aktorë të shoqërisë civile, […]

Vëzhgim/Analizë

Skema e pensioneve në krizë të thellë, ekspertët: Gabimet që po bën qeveria dhe masat që duhen marrë

Esmeralda Hida
Pensionistët janë grupi që po vuajnë më shumë krizën në vend dhe rritjen e çmimeve. Ne renditemi në një nga vendet me pensionet më të ulëta, që të moshuarve nuk iu dalin as për të mbuluar nevojat bazë. Ndërkohë të dhënat aktuale tregojnë se situata do të përkeqësohet, pasi skema e pensioneve ka […]

Ngjarje/Personazhe

“Rinia Flet” zbret në Krujë, mbi 100 të rinj nga 5 bashki prezantojnë idetë e tyre

17 qershor 2022/ Ahmet Zani/ Porta Vendore/ Krujë
“Rinia Flet!” – është një event që organizohet për herë të tretë dhe është pjesë e “Javës së Demokracisë Vendore”. Këtë vit u organizua në qytetin e Krujës, i cili do të jetë dhe një nga qytetet mikpritëse të kampeve rinore për vitin e ardhshëm akademik. […]

Vëzhgim/Analizë

“Më të dobëtit në rajon”/ Fermerët shqiptarë, pa mbështetje nga qeveria, lojërat me rimbursimin e naftës

Bujqësia ka qenë një nga sektorët që  përballoi më mirë goditjen që na dha kriza e sjellë nga pandemia si dhe dha një kontribut të madh në ekonominë e vendit. Por, tashmë ky sektor po shkon drejt degradimit për shkak të mungesës së subvencioneve, për shkak të largimit të fuqisë punëtore si pasojë e pagave […]

Ngjarje/Personazhe

Gjirokastra dhe filozofia e re e të bërit turizëm

14 qershor 2022/Brikena Metaj/Porta Vendore/Gjirokastër
Gjirokastra i ka rrugët e veta të qëndisura me kalldrëm, por spektakli i qilimave dhe motiveve që veshën kalldrëmet ia shumëfishoi bukurinë qytetin. Me qindra turistë dhe vizitorë mbushën qytetin fundjavën e parë të majit në një ceremoni çeljeje sezoni turistik krejt ndryshe nga e zakonshmja. Qyteti i gurtë shpalosi […]

Vëzhgim/Analizë

Financat e bashkive: Vendorët të varur nga ndërtimi dhe fondet e qeverisë

AURORA SULCE
Më shumë të ardhura në buxhet, por para të shpenzuara kryesisht në paga e funksionimin e administratës dhe më pak në investime. Është kjo panorama që ka shoqëruar performancën financiare të 61 bashkive gjatë vitit 2021. Shifrat janë pasqyruar në raportin e Financave Vendore, publikuar nga Co-Plan dhe Ministria e Financave. Ato ilustrojnë […]

Vëzhgim/Analizë

Zbulohet kontrata, Aeroporti i Vlorës, “minë me sahat” për buxhetin e shtetit dhe mjedisin

Nga Armand Kullau
Rrezikun më të madh nëse dështojnë të ardhurat për koncesionin e Aeroportit Ndërkombëtar të Vlorës (AIV) do ta mbajë buxheti i shtetit, fakt i cili evidentohet nga kontrata e nënshkruar nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe koncesionarit VIA (Vlora International Airport), dokument i siguruar në përgjigje të kërkesës për informacion. Por, […]

Ngjarje/Personazhe

Shfaqja teatrale “Këpucët e kuqe”, sjellë në Universitetin “Aleksandër Moisiu” ikonat e kinematografisë shqiptare 

12 qershor 2022/ Erjola Azizolli/ Porta Vendore/ Durrës
“Teatri shkon tek publiku”, nën këtë moto dhe në kuadër të Javës së Demokracisë Vendore 2022, shfaqja teatrale “Këpucët e kuqe”, realizuar nga Driada Dervishi dhe që ka bërë bashkë ikonat e kinematografisë dhe teatrit shqiptar, ka mbërritur në Universitetin “Aleksandër Moisiu’ në Durrës. Artiola Xhixha, nga […]

Vëzhgim/Analizë

78 mln lekë dëm nga fondet e tërmetit, 15 mln lekë për ekspertë inekzistentë/ KLSH “kryqëzon” AKPT

Miliona lekë dëme ka shkaktuar Agjencia Kombëtare e Planifikimit të Territorit në buxhetin e shtetit, ndërkohë asnjë masë nuk është marrë. Ky konkluzion është nxjerrë nga një kontroll 2-vjeçar i KLSH pranë AKPT. Në një hetim 2-vjeçar të kryer nga Kontrolli i Lartë i Shtetit evidentohet se abuzimet janë bërë më së shumti në kontratat […]

Ngjarje/Personazhe

Të rinjtë shkodranë, me sytë nga nismat mjedisore

8 qershor 2022/ Emi Kalaja/ Porta Vendore/ Shkodër
Të rinjtë shkodranë po i hedhin sytë gjithnjë e më shumë krah politikave mjedisore, si një mënyrë e mirë për ti ardhur në ndihmë mjedisit, qytetit dhe familjes. Me fokus në mjedis ato kanë iniciuar praktika dhe nisma shumë të mira mjedisore për të dhënë kontributin e […]

Ngjarje/Personazhe

Rruga e Gjuhadolit në Shkodër pushtohet nga ngjyrat e artit

7 qershor 2022/ Emi Kalaja/ Porta Vendore/ Shkodër
Në portën e shtëpisë së sapo blerë në rrugën muzeale “Kolë Idromeno”, Jozefina Delia gjente çdo ditë qese me mbeturina. Banesa kishte qenë për shumë vite e pabanuar dhe për shkak të moslejimit të ndërhyrjes në fasadë apo portën hyrëse, njerëz të papërgjegjshëm e konsideronin si qoshen […]

Vëzhgim/Analizë

Më pak gara më shumë ankesa për tenderat! 50% e bashkive problematike ankimohen 114 prokurime me vlerë 36 mln euro

4 qershor 2022/Eliza Gjediku/Porta Vendore
Prokurimet publike vijojnë të jenë proceset më problematike të qeverisë qendrore dhe vendore, ç’ka ka bërë që numri i ankimimeve të rritet nga viti në vit. Edhe pse vjet ka pasur më pak prokurime publike të hapura, numri i ankesave i bërë nga kompanitë private është rritur në raport me […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë në revansh me lejet e ndërtimit, qytetarët me blerjen e banesave

31 maj 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore/ Tiranë
Bashkitë nuk “ndalin dorën” në dhënien e lejeve të ndërtimit. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave tregojnë se gjatë tremujorit të parë të këtij viti, janë miratuar 397 leje ndërtimi për ndërtesa të reja, nga 251 leje të miratuara në tremujorin e parë, duke shënuar […]

Vëzhgim/Analizë

Premtimi për autobusë elektrikë në Tiranë, pse është e vështirë që të ndryshohet shërbimi urban në kryeqytet

31 maj 2022/ Ina Allkanjari/ Ilda Hoxha/ Porta Vendore/ Tiranë
Pavarësisht premtimeve të vazhdueshme të kryebashkiakut Erion Veliaj për futjen në përdorim të autobusëve elektrikë, aktualisht ende transporti publik qytetës nuk ka pjesë të flotës mjete 100% elektrike. Kjo konfirmohet zyrtarisht për Portën Vendore nga Bashkia e Tiranës, ku ndër të tjera theksohet se implementimi […]

Vëzhgim/Analizë

Punimet në Parkun e Muzeut të Pavarësisë frikësojnë bizneset për kaosin dhe turizmin në Vlorë

27 maj 2022/ Edi Ruçi/ Porta Vendore/ Vlorë
Projekti i dytë më i rëndësishëm, i cili po ndërtohet në Vlorë, pas Sheshit të Flamurit është “Parku i shtëpisë së Pavarësisë” një projekt në zonën e Skelës, i cili synon të lidhë bulevardin “Ismail Qemali” me projektin më madhor të qytetit Lungomaren. Parku i Shtëpisë së […]

Vëzhgim/Analizë

Sheshi i Flamurit po merr formë mes kontestimesh nga qytetarët dhe kërkesës për më shumë transparencë për fondet publike

23 maj 2022/Edi Ruçi/Porta Vendore/Vlorë
Në qytetin e Vlorës momentalisht po vijohet nga puna për realizimin e projektit, i cili konsiston në rikonstruksionin total të sheshit të Flamurit në Vlorë. Ky investim fillon nga Xhamia e Plumbit në qendër të Vlorës dhe përfundon tek zona e njohur si Ish Kapelja. Më konkretisht në projektin e […]

Ngjarje/Personazhe

36 familje pa energji elektrike dhe pa shtëpi, jetesa në kushte çnjerëzore të komunitetit egjiptian në Kavajë

20 maj 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore/ Kavajë
36 familje në Kavajë kanë probleme me mungesën e energjisë elektrike prej 3 muajsh. Odiseja e tyre e mundimeve zë fill 6 vite më parë, teksa përballeshin me probleme për legalizimin e banesave, pasi jetojnë në varfëri të skajshme dhe në kushte të mjerueshme. Ata kanë kërkuar […]

Vëzhgim/Analizë

“Lungomare 2” tejkalon afatet, nuk është gati për sezonin turistik

17 maj 2022/ Edi Ruçi/ Porta Vendore/ Vlorë
Lungomare 2 është vazhdimi i Lungomares së famshme të Vlorës, i ideuar si një projekt zgjatues i saj. Ky projekt fillon nga Fusha e Sportit në zonën e njohur si Uji i ftohtë, pranë Luanit të famshëm ku mbushin ujë vlonjatët dhe përfundon në një tjetër simbol […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë anashkalojnë implementin e ligjit për zhurmat, qytetarët nën stres të vazhdueshëm

14 maj 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore
Qytetarët prej vitesh janë lënë përballë ekspozimit të zhurmave urbane dhe institucionet lokale dhe kombëtare nuk kanë marrë të gjitha masat për mbrojtjen e tyre. Bashkitë nuk kanë përmbushur detyrimin ligjor për hartimin e një plani veprimi lokal për menaxhimin e zhurmave. Ky ligj është miratuar në vitin […]

Vëzhgim/Analizë

Ligji për ndalimin e qeseve plastike hyn në fuqi, por sërish nuk gjen zbatim

11 maj 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Tiranë
Pas rreth 3 vitesh, qeveria i rikthehet edhe një herë ndotjes së mjedisit nga qeset plastike. Pas shumë muajsh i fjetur në sirtarët e Kuvendit, në fillim të këtij viti qeveria nis diskutimet për projektligjin “Për menaxhimin e integruar të mbetjeve”, të hartuar në vitin 2019 për […]

Ndodhi

Dy vajzat  nga Tropoja dhurojnë libra për gjimnazin “Asim Vokshi” ku u shkolluan

8 maj 2022/ Blerina Moka/ Porta Vendore/ Tropojë
Në datën 17 prill, në gjimnazin “Asim Vokshi”, në qytetin e Bajram Currit, mbërritën një sasi tituj librash për maturantët, dhuratë nga dy ish-gjimnaziste të kësaj shkolle, motrat Daniela dhe Ditjona Kortoci të cilat edhe pse jetonin prej vitesh në SHBA u kthyen për të përçuar dije […]

Vëzhgim/Analizë

Bujqësia në rrezik, të dhënat nga INSTAT deprimuese për sektorin

8 maj 2022/Esmeralda Pirra/Porta Vendore
Mosfunksionimi i skemave të subvencioneve duket se po rrezikon ekonominë e fermerëve shqiptarë, ndërkohë që nga shifrat zyrtare mësohet se për një bujqësi të brishtë përgjatë vitit 2021, pasi sektori më i madh i ekonomisë shënoi rritjen më të ulët në krahasim me sektorët e tjerë me vetëm 0.28%. […]

Vëzhgim/Analizë

Raporti i KLSH për vitin 2021: Dëmi total 616 mln euro. Shkelje më të rënda, me fondet dhe tenderat

5 maj 2022/ Porta Vendore/Tiranë
Dëmi ekonomik total i shkaktuar nga institucionet shqiptare gjatë vitit 2021 përllogaritet në 616,5 milionë euro, nga të cilat 158.3 milionë euro kanë ardhur si pasojë e parregullsive dhe shkeljeve financiare, në të ardhurat dhe shpenzimet e kryera, ndërsa 458.2 milionë euro vijnë për shkak të shkeljeve të disiplinës financiare […]

Vëzhgim/Analizë

7 vite pas premtimit të Veliajt, banorët e ‘Unazës së Re’ ende pa shkollë dhe kopsht

3 maj 2022/Ilda Hoxha/ Ina Allkanjari/ Porta Vendore/Tiranë
Me një popullsi prej 70 mijë banorësh, ‘Unaza e Re’ dhe Yzberishti janë shndërruar vitet e fundit ndër zonat më të banuara në kryeqytet. Mirëpo, pavarësisht popullimit çdo ditë e më shumë, në këtë zonë mungon kopshti dhe shkolla 9-vjeçare. Në vitin 2015, kur mori mandatin e […]

Ngjarje/Personazhe

Bashkia Vlorë fiton betejën me ndërtuesit për 3%, sfidë mbetet mbledhja e të ardhurave të prapambetura

30 prill 2022/ Jerola Ziaj/ Porta Vendore/ Vlorë
Pas 4 vitesh betejë ligjore për 3% e ndërtimit, tashmë edhe Bashkia e Vlorës do të mund të krijojë më në fund fondin e banesave sociale. Kjo pasi gjykata Kushtetuese vendosi të rrëzojë kërkesën e shoqatës së ndërtuesve, të cilët e konsideruan ligjin nr.22/ 2018 për “Strehimin […]

Vëzhgim/Analizë

Reforma e re e vlerësimit të aftësisë, grupet e interesit të pakënaqura: Komisionet po abuzojnë me statuset dhe diagnozat

27 prill 2022/ Blerina Moka/ Porta Vendore
Reforma për vlerësimin e personave me aftësi të kufizuara në Shqipëri ka shkaktuar shumë pakënaqësi te PAK, pasi ata ankohen se janë lënë jashtë skemës edhe pse kanë përfituar për vite të tëra. Ndërsa Ministria e Shëndetësisë deklaron se është shtuar numri i përfituesve, grupet e interesit shprehen […]

Ndodhi

Xhafzotaj nuk shpëton nga ujërat e zeza, era e rëndë bashkëjeton me banorët

24 Prill 2022/ Albana Tërshalla/ Porta Vendore/ Durrës
Në Xhafzotaj të Durrësit prej më shumë se dy dekadash janë prezente kanalet e ujërave të zeza. Ne mes të shtëpive të banuara era e rëndë kundërmon në gjithë zonën. Si në verë dhe në dimër ndihet vështirësia e këtij komuniteti që jeton aty dhe prej kohësh […]

Vëzhgim/Analizë

Studimi  për dhunën ndaj grave në politikë: Partia është burimi kryesor i dhunës

20 prill 2022/ Porta Vendore/ Tiranë
“Partia ku aderojmë është burimi kryesor i dhunës”. Kjo është një nga gjetjet kryesore të studimit “Dhuna ndaj grave në politikë, i cili është realizuar nga Avokati i Popullit dhe Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi, i mbështetur nga UNDP dhe me financimin e qeverisë së Suedisë. Studimi nxori në […]

Vëzhgim/Analizë

Saga e rritjes së taksave në kohë pandemie! Bashkitë ofrojnë pastërti me dyfishim tarifash

17 prill 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
Shumë bashki në vend kanë rritur taksat dhe tarifat vendore, duke vështirësuar dhe më shumë jetesën në këto kohë krize dhe ende pa marrë veten nga pandemia, e cila ka dëmtuar shumë biznese e qytetarë. Në disa bashki, tarifat vendore janë shtuar, ndërkohë që ekspertët hedhin alarmin se […]

Vëzhgim/Analizë

Çmenduria e çmimeve nuk ka të ndalur, familjet në nevojë më të prekurat nga kriza

16 prill 2022/ Porta Vendore/ Tiranë
Çmenduria e çmimeve për ushqimet, karburantin dhe energjinë në vendin tonë po vazhdon dhe nuk di të ndalet. Deri më tani asnjë masë nuk është marrë, asnjë zgjidhje nuk është gjendur dhe barra mbi qytetarët, bizneset vazhdon të rëndohet. Kjo pasi produktet e përdorimit të përditshëm nuk po rriten […]

Vëzhgim/Analizë

Infrastruktura e rrugëve të brendshme dhe periferike në Vlorë e amortizuar, fokusi vetëm tek qendra e qytetit

14 prill 2022/ Edi Ruçi/ Porta Vendore/ Vlorë
Për qendrën e Vlorës është investuar shumë duke i ndryshuar pamjen qytetit, por nuk ka ndodhur e njëjta gjë me periferinë apo brendësinë e qytetit bregdetar, pasi në to është bërë shumë pak. Në shumë lagje të qytetit të Vlorës, ndër to më të vjetrat, mungon infrastruktura […]

Ngjarje/Personazhe

Gjysma e ujësjellsave në krizë, qeveria jep 300 milionë lekë subvencion për faturat e energjisë

13 prill 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Gjysma e shoqërive të ujësjellës- kanalizimeve ndodhen në vështirësi të forta financiare, aq sa nuk paguajnë dot as faturat e energjisë elektrike. Kjo rezulton nga raporti i Entit Rregullator të Ujit për vitin 2021, që është dorëzuar tashmë në Kuvend dhe pritet që të diskutohet në komisionet parlamentare. […]

Vëzhgim/Analizë

Siguria në punë mbetet larg objektivave, numri i punonjësve të aksidentuar e konfirmon

10 prill 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore
Aksidentet në vendin e punës po ndodhin rëndomtë në vendin tonë. Raportimet në media flasin për një sërë personash në sektorin privat kryesisht që janë përfshirë në aksidente të tilla, ku disave prej tyre i kanë marrë edhe jetën. Statistikat e fundit tregojnë se aksidentet në vendin e […]

Ngjarje/Personazhe

U ndërtua e re në stilin e së vjetrës, bashkia lë pa orë kullën simbol të sahatit në Berat

7 prill 2022/ Erjola Azizolli/ Porta Vendore/ Berat
“Takohemi tek Kulla e Sahatit në Çelepias”. Edhe sot e kësaj dite qytetarët beratas e konsiderojnë si pikë takimi, veçanërisht të vjetrit. E ndodhur në lagjen “Dëshmorët e Kombit”, Kulla e sahatit sot më shumë se sa një matëse kohe është një objekt që mbart histori, për […]

Vëzhgim/Analizë

Rindërtimi në 9 zona të Tiranës, ende asnjë zonë e përfunduar

3 prill 2022/ Albina Hoxhaj/ Porta Vendore/ Tiranë
Dy vite më parë Shqipëria u godit nga tërmeti tragjik që shkaktoi 51 viktima, e dhjetëra të plagosur. Kjo ngjarje e rëndë la gjurmë të pashlyeshme në jetën e qytetarëve, të cilët përjetuan ankth e frikë për një kohë të gjatë kohe. Nga ana tjetër dëmet materiale […]

Ngjarje/Personazhe

Studimi: Ndotja nga mbetjet dhe hidrokarburet, rreziku që po kërcënon bregdetin shqiptar

31 mars 2022/ B.Gilaj/ Porta Vendore/
Bregdeti shqiptar është në rrezik si pasojë e grumbullimit të mbetjeve të ngurta urbane, shkarkimit nga lumenjtë që përshkojnë zonat urbane dhe mos trajtimi i ujërave të ndotura urbane. Ky është konkluzioni i një studimi të kryer nga Eco Albania në tre qarqet më të rëndësishme për vijën bregdetare, […]

Ngjarje/Personazhe

Vështirësia për të gjetur punëtorë, bizneset e qarkut Elbasan në prag mbylljeje

28 Mars 2022/ Anxhela Dyrmyshi/ Porta Vendore/ Elbasan
Pagat e ulëta, oraret e gjata të punës, largimi i fuqisë punëtore dhe emigracioni- janë këto disa nga shkaqet me të cilat u duhet të përballen çdo ditë pronarët e bizneseve shqiptare. Pakësimi i krahut punëtor i ka bërë bizneset të shkojnë në prag të mbylljes, gjë […]

Ngjarje/Personazhe

1.8 miliardë lekë për veshjen e Velierës në kohë krize ekonomike për vendin

24 mars 2022/ Albana Tërshalla/ Porta Vendore/ Durrës
Projekti i Velierës në Durrës vazhdon të thithë para nga taksapaguesit e qytetit bregdetar, ku së fundmi, Bashkia i ka shtuar një fond prej 1.8 miliardë lekësh të vjetra. Ky fond do të përdoret për mbulimin e Velës, ndërkohë që qytetarët kritikojnë se në këtë kohë krize, […]

Vëzhgim/Analizë

Reformimi i reformës territoriale, ekspertët skeptikë për impaktin aktual të saj 

21 Mars 2022/Albina Hoxha/Porta Vendore/Tiranë
Partia Demokratike ka kërkuar që prej fundvitit 2021 rishikimin e reformës territoriale, me argumentin se nuk janë plotësuar objektivat dhe se kjo reformë është bërë për qëllime elektorale, duke kërkuar rikthimin e komunave. Por ekspertët, edhe pse janë dakord që reforma territoriale është realizuar për qëllime politike, ata janë skeptikë […]

Ngjarje/Personazhe

LAKNAS – GJYKATA ADMINISTRATIVE VENDOS NË FAVOR TË BANORËVE

17 mars 2022/ Fjona Cela/ Porta Vendore/ Kamëz
I ndodhur pak kilometra larg kryeqytetit, Laknasi në bashkinë Kamëz është një zonë përmes së cilës kalon lumi i Tiranës. Rrjedha e këtij lumi sjell në zonë kilogramë të shumta mbeturina me përmbajtje ushqimore, plastike etj, duke shkaktuar ndotje të ujit e të mjedisit. Prej rreth 100 […]

Ndodhi

Viti 2021, thuajse asgjë e re nga uji. Reforma nuk jep rezultatet e pritshme

16 mars 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Reforma në sektorin e ujit të pijshëm, e riaktivizuar me bujë vitin e kaluar nga qeveria, nuk ka dhënë thuajse asnjë rezultat. Enti Rregullator i Ujit ka publikuar raportin vjetor 2021, në të cilin konstatohet një përmirësim i lehtë, që në disa zëra mbetet i papërfillshëm. Kështu, 64.7% […]

Ndodhi

Prezantohet Paketa për krizën e çmimeve. Çfarë ndryshon nga rajoni

13 mars 2022/Aurora Sulce/Porta Vendore
Gati dy javë pas nisjes së luftës Rusi-Ukrainë, e cila po shkakton një rritje galopante të çmimeve të karburanteve dhe mallrave të konsumit të përditshëm, qeveria shqiptare ka prezantuar planin e masave për të lehtësuar efektet që shtrenjtimi do të ketë tek shtresat vulnerabël. Paketa e Rezistencës Sociale, e cila […]

Vëzhgim/Analizë

Rritja e çmimit të karburantit, qytetarët në protestë. Ekspertët, kritikë me qeverinë

11 mars 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore
Rritja marramendëse e çmimit të karburantit në vend ka shkaktuar kaos në ekonomitë familjare dhe pritet që kjo situatë të rriste nivelin e papunësisë. Ndërsa qeveria shqiptare, ende nuk ka marrë ndonjë masë konkrete, ekspertët shprehen kritikë dhe kërkojnë ndërhyrje urgjente siç parashikohet edhe në ligjet përkatëse, ndërsa Autoriteti i […]

Vëzhgim/Analizë

Depozitat mbi pallate dhe rreziku që u kanoset banorëve

9 mars 2022/ Ina Allkanjari/ Ilda Hoxha/ Tiranë
Edhe pse kanë kaluar dy vite nga vendimi i Këshillit Bashkiak për heqjen e depozitave nga tarracat e pallateve, ky fenomen është ende prezent. Porta Vendore konstatoi nga verifikimi në terren dhe komunikimi me banorët se disa prej arsyeve të moszbatimit të këtij vendim janë: kostoja e […]

Ngjarje/Personazhe

Rekordi i ri i naftës, si luhatet çmimi në aksin Tiranë-Pogradec

5 mars 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Çmimi i karburanteve ka shënuar një rekord të ri këtë të shtunë. Në pikat e shitjes me pakicë, nafta dhe benzina në kryeqytet u shitën nga 230 deri në 238 lekë për litër. Kjo është rritja e tretë e çmimit brenda pak ditësh. Vetëm një javë më parë, […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Vorë, tre kandidatët me premtime të pakta dhe të pamatshme

4 mars 2022/ Porta Vendore/ Vorë
Gjatë 2 javëve të fushatës elektorale, e cila nisi zyrtarisht më 19 shkurt, secili nga kandidatët ka bërë premtimet e veta sa i përket programit elektoral, ku Porta Vendore monitoroi disa nga takimet e realizuara në terren të kandidatëve, intervistat mediatike dhe faqet e rrjeteve sociale për të evidentuar […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Lushnjë, premtimet e tre kandidatëve për kryetar pas arrestimit të ish-kryetarit

4 mars 2022/ Porta Vendore/ Lushnje
Gjatë 2 javëve të fushatës elektorale, e cila nisi zyrtarisht më 19 shkurt, secili nga kandidatët ka bërë premtimet e veta sa i përket programit elektoral, ku Porta Vendore monitoroi disa nga takimet e realizuara në terren të kandidatëve, intervistat mediatike dhe faqet e rrjeteve sociale për të evidentuar […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Dibër, premtimet e tre kandidatëve për zgjedhjet e 6 marsit

4 mars 2022/ Porta Vendore/ Dibër
Gjatë 2 javëve të fushatës elektorale, e cila nisi zyrtarisht më 19 shkurt, secili nga kandidatët ka bërë premtimet e veta sa i përket programit elektoral, ku Porta Vendore monitoroi disa nga takimet e realizuara në terren të kandidatëve, intervistat mediatike dhe faqet e rrjeteve sociale për të evidentuar […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Shkodër, cilat janë premtimet e tre kandidatëve

3mars 2022/ Porta Vendore/ Shkodër
Gjatë 2 javëve të fushatës elektorale, e cila nisi zyrtarisht më 19 shkurt, secili nga kandidatët ka bërë premtimet e veta sa i përket programit elektoral, ku Porta Vendore monitoroi disa nga takimet e realizuara në terren të kandidatëve, intervistat mediatike dhe faqet e rrjeteve sociale për të evidentuar premtimet […]

Vëzhgim/Analizë

Zgjedhjet e pjesshme në Durrës, premtimet e 3 kandidatëve për kryetar

3 mars 2022/ Porta Vendore/ Durrës
Në zgjedhjet e pjesshme lokale, të cilat do të mbahen më 6 mars, për Bashkinë Durrës garojnë 3 kandidatë, përkatësisht Ardian Muka nga Koalicioni “Shtëpia e Lirisë”, Emiriana Sako nën siglën e Partisë Socialiste dhe Luan Hoti nga Partia Demokratike. Gjatë 2 javëve të fushatës elektorale, e cila nisi […]

Vëzhgim/Analizë

Zgjedhjet e pjesshme në Rrogozhinë, premtimet e 3 kandidatëve për kryetar

3 mars 2022/ Porta Vendore/ Rrogozhinë
Një nga gjashtë bashkitë, ku garohet për zgjedhje të pjesshme është edhe ajo e Rrogozhinës, ku janë tre kandidatë zyrtarë, të cilët kanë nisur garën për të marrë drejtimin e saj. Partia Demokratike garon me kandidati Ferdinand Saraçi, Partia Socialiste me kryetarin aktual të komanduar Edison Memolla, dhe Koalicioni […]

Ngjarje/Personazhe

Thahet liqeni i Treganit, shkak mungesa e reshjeve dhe keqmenaxhimi

28 shkurt 2022/ Anxhela Dyrmyshi/ Porta Vendore/ Elbasan
Mungesa e reshjeve dhe keqmenaxhimi si pasojë e vaditjeve pa kriter nga fermerët, ka bërë që liqeni i Treganit në zonën e Llixhave të Elbasanit, një atraksion turistik i veçantë, të shkojë drejt tharjes totale. Ky fenomen ka shqetësuar jo vetëm banorët e zonës, por edhe turistët […]

Ngjarje/Personazhe

Procesi i rindërtimit duket se do të dojë një jetë në Vorë

22 shkurt 2021/Saide Malaj/Porta Vendore/Vorë
Dy vite pas tërmetit tragjik, procesi i rindërtimit ka ecur me ritme të ngadalta.Tashmë po vjen dimri i tretë dhe shumë familje ende jetojnë në ankth dhe pasiguri. Në Bashkinë e Vorës janë dy zona rindërtimi të përcaktuara nga qeveria shqiptare nëpërmjet një VKM-je, përkatësisht Marikaj dhe Vora, por ende […]

Ngjarje/Personazhe

Lindjet kapërcejnë vdekjet, ja qarqet me shtesë natyrore negative për 2021

18 shkurt 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Për shkak të pandemisë së COVID 19, gjatë 2021, për herë të parë ndër shumë vite në Shqipëri, vdekjet kapërcyen numrin e lindjeve, duke bërë që shtesa e popullsisë të jetë negative. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave tregojnë se gjatë vitit që lamë pas, humbën […]

Vëzhgim/Analizë

Riciklimi drejt falimentit, bashkitë injorojnë ligjin për menaxhimin e mbetjeve

17 shkurt 2022/ Blerina Moka/ Porta Vendore/ Tiranë
Industria e riciklimit në Shqipëri gjendet sot në një krizë ekzistence, ku nga viti në vit raporton për mbyllje të aktiviteteve. Sipas të dhënave të Shoqatës së Riciklimit të Letrës, sot përpunohet dhe prodhohet letër vetëm në fabrikën e riciklimit në qytetin e Durrësit. Dy të tjerat […]

Ndodhi

Pandemia nxiti turizmin brenda vendit, zonat që preferuan shqiptarët

16 shkurt 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
2020-ta, i konsideruar edhe si viti pandemik, bëri që shqiptarët të pushonin brenda vendit. Një turizëm i brendshëm që kompensoi deri diku rënien e turistëve të huaj, duke dhënë impakt pozitiv në ekonomi. Instituti i Statistikave ka evidentuar në raportin “Turizmi në shifra 2020” mënyrat sesi u zhvillua […]

Ndodhi

Matësat e ndotjes në Elbasan jashtë funksionit, qytetarët e shqetësuar për nivelin e ndotjes

14 shkurt 2022/ Porta Vendore/ Elbasan
4 matësit e Bashkisë Elbasan për matjen e nivelit të ndotjes së ajrit nuk punojnë prej kohësh, duke shkaktuar kështu një shqetësim të madh tek qytetarët mbi nivelin e ndotjes që emetohet në qytetin e tyre, dhe irritim të ekspertëve mjedisorë dhe shoqërisë civile mbi miliona lekë të çuara […]

Ndodhi

Hapësirat për parqe mungojnë në Durrës, bashkia s’ka asnjëplan për investime

12 shkurt 2022/ Albana Tërshalla/ Porta Vendore/ Durrës
Një ndër problemet shqetësuese në qytetin e Durrësit është mungesa e hapësirave të gjelbërta. Kjo në fakt është bërë një problematike për moshat e treta. Ashtu siç shprehen dhe ata vetë, kjo është një çështje e cila është lënë larg vëmendjes institucionale. Bashkia ka investuar pak ose […]

Vëzhgim/Analizë

Mes kequshqyerjes dhe mungesës së ujit, rregullorja e re e MASR larg realitetit

10 shkurt 2022/ Ina Allkanjari/ Ilda Hoxha/ Porta Vendore
Qeveria ka miratuar prej disa muajsh një rregullore për mënyrën e ushqyerjes dhe ujit për fëmijët në shkolla. Edhe pse kjo rregullore ka hyrë në fuqi, duket se institucionet arsimore e kanë të pamundur ta vënë në zbatim. Nga një vëzhgim në shkollat e Tiranës, rezulton […]

Vëzhgim/Analizë

Mirdita, bashkia që nuk ka përfunduar asnjë banesë dy vite pas tërmetit

8 shkurt 2022/ Ahmet Zano/ Porta Vendore/ Mirditë
Bashkia Mirditë duket se është njësia vendore më e vonuar për procesin e rindërtimit, ku deri në fund të vitit 2021 nuk ka përfunduar asnjë ndërtesë. Premtimet e Kryeministrit ishin se 8 pallate në zonën e re do të përfundonin në janar 2022, ndërkohë që firma e […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë, në vështirësi prej borxheve! Qeveria u fal 500 mln lekë

6 shkurt 2022/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
“Na ndihmoni të shlyejmë borxhet e lëna nga ish-komunat!” Kjo ishte një ndër kërkesat kryesore që ngritën kryetarët e bashkive në Komisionet Parlamentare, gjatë muajit nëntor teksa diskutohej projektbuxheti 2022. Fillimisht përgjigja nga Ministria e Financave ishte negative me argumentin “se nuk është e shëndetshme financiarisht, nëse qeveria […]

Ndodhi

Vizitat me mjekun e familjes gjatë COVID-19, të kujdesshmit dhe të pakujdesshmit sipas qarqeve

4 shkurt 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
COVID- 19 i kufizoi ndjeshëm vizitat fizike të njerëzve në qendrat e shërbimit parësor për trajtimin e problemeve të ndryshme shëndetësore. Por në disa qarqe, banorët janë treguar më aktivë për të kontaktuar mjekun e familjes. Instituti i Statistikave ka zbardhur të dhënat e vizitave që qytetarët në […]

Ndodhi

Nëntoka në Berat sjell të tjera surpriza, del në dritë zbulimi arkeologjik i shekullit të 18 në lagjen “Goricë” 

2 shkurt 2021/Erjola Azizolli/Porta Vendore/Berat
Një zbulim i ri arkeologjik ka parë dritën e diellit në lagjen simbolike “Goricë” në qytetin muze, të ‘një mbi një dritareve’. Faktet flasin për një ujëmbledhës që mund t’i përkasë shekullit të XVIII, ndërkohë që menjëherë u bë konservimi për mos u dëmtuar, ndërsa punimet për ndërtimin e ujësjellësit […]

Vëzhgim/Analizë

Zgjedhjet e pjesshme të 6 marsit, financat dhe borxhet e 6 bashkive në garë

31 janar 2022/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Më 6 mars do të zhvillohen zgjedhjet e pjesshme lokale. Një garë elektorale, nga e cila do të dalin drejtuesit e pushtetit vendor në Shkodër, Dibër, Vorë, Durrës, Rrogozhinë dhe Lushnje, gjashtë bashki të ndryshme për sa i përket nivelit të popullsisë dhe kapacitetit të zhvillimit ekonomik, me […]

Ngjarje/Personazhe

Muzeu Arkeologjik i Korçës, i dëmtuar nga tërmeti dhe pa investime

31 janar 2021/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Korçë
Gjurmët e tërmeteve të 2019 ende nuk janë fshirë dhe duket se pasojat do të jenë afatgjata. Korça ishte një nga bashkitë që gjatë vitit 2019 është lëkundur disa herë, duke filluar që nga muaj qershor e deri në nëntor, kur ishte edhe ngjarja tragjike, ku me […]

Vëzhgim/Analizë

Tirana më në fund gati me Planin e saj Vendor për menaxhimin e zhurmave

28 janar 2022/ Porta Vendore/ Tiranë
Zhurmat janë një fenomen shqetësues e në rritje në shumë qytete të mëdha në vendin tonë, dhe me ndikime të konsiderueshme në shëndetin e banorëve të zonave më të populluara. Tirana rezulton me më shumë se dyfishin e normës së përcaktuar nga standartet europiane përsa i përket nivelit të […]

Vëzhgim/Analizë

Rindërtimi në Rrogozhinë i ngadaltë dhe selektiv, ende banorë që jetojnë në qiell të hapur

25 janar 2022/Marinela Dushi/Porta Vendore/Rrogozhinë
Rindërtimi i banesave të reja për banorët e goditur nga tërmeti në Rrogozhinë duket se po ecën me ritme të ngadalta dhe selektiv. Ndërtimi i shtëpive të reja private, të cilat kanë qenë prioritare për qeverinë, për dy vjet nuk ka përfunduar. Duhet thënë që Rrogozhina nuk ishte në top […]

Vëzhgim/Analizë

Vlora jep dritën jeshile për administratorët e pallateve, shoqëria civile fiton kauzën e saj

24 janar 2022/ Jerola Ziaj/ Porta Vendore/ Vlorë
Hendeku i krijuar ne Bashkinë Vlorë sa i përket mungesës së administratorëve të pallateve, edhe pse ligji ka hyrë në fuqi 11 vite më parë, pritet të zgjidhet me anë të krijimit të shoqërive private të administratorëve të parë që do të certifikohen , duke i dhënë […]

Ndodhi

Bashkia Shijak në vitin 2022 fut në fuqi vendimin e rritjes të tarifës së pastrimit me 60%

23 janar 2021/Aldo Mustafa/Porta Vendore/ Shijak
Viti 2022 për qytetarët e Bashkisë Shijak, duket se do të nisë me shpenzime shtesë. Situata e krijuar në gjatë vitit 2021 ka çuar këtë bashki drejt vendimit për të rritur ndjeshëm tarifën e pastrimit, si për qytetarët ashtu edhe për bizneset. Mbyllja e vend-grumbullimit të Porto-Romanos, duket se […]

Vëzhgim/Analizë

Rindërtimi në Kurbin, përfundojnë pallatet e turkut, mbeten pas ato të palës shqiptare

17 janar 2021/Ahmet Zani/ Porta Vendore/Kurbin Kurbini është kthyer i gjithi në një kantier ndërtimi, ku pallatet e para të financuara nga qeveria turke kanë përfunduar, por gjysma tjetër, e financuar nga qeveria shqiptare janë ende në proces ndërtimi. Ajo që vihet re është fakti se edhe pse puna ka qenë më e madhe, pala […]

Vëzhgim/Analizë

Rindërtimi në Kavajë, gjysmat e pallateve ende të papërfunduar, banorët të pakënaqur për procesin e rindërtimit

12 Janar 2022/ Marinela Dushi/ Porta Vendore/ Kavajë
Rindërtimi i pallateve në Kavajë, ku do të strehohen familjet e prekura nga tërmeti i 26 nëntorit, ende nuk ka përfunduar, ndërsa procesi duket se po ecën me ritme të ngadalta. Megjithëse disa nga apartamentet janë shpërndarë nëpërmjet një shorteu, banorët shprehen se ende nuk kanë akses […]

Vëzhgim/Analizë

Fshatrat turistikë të Lezhës, aty ku lulëzon agro-turizmi, por mungon investimi

10 Janar 2022/ B. Gilaj/ Porta Vendore/ Lezhë
Zadrima dhe Ishull-Lezha janë dy fshatra të Lezhës, të cilët janë përfshirë në programin e qeverisë për 100 fshatrat turistikë. Ndryshe nga sa jemi mësuar të shohim në fshatrat e tjerë, në këto dy fshatra ekziston infrastruktura dhe investimet, por kryesisht ato janë projekte private, ndërsa qeveria […]

Ngjarje/Personazhe

Puka, “Zvicra e Vogël” shqiptare mes shpopullimit dhe përpjekjeve për turizëm

7 janar 2022/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore/ Pukë
Puka është një qytet që në vitet e fundit ka ndryshuar shumë, por sërish mbetet mes përpjekjeve për të mbijetuar, mes shqetësimit të shpopullimit për shkak të mungesës së punës dhe tentativës së pushtetit vendor për ta kthyer në një destinacion turistik. Puka është një qytet që […]

Vëzhgim/Analizë

Fshatrat turistikë në Fier, larg pritshmërive të komuniteteve lokale

4 janar 2022/ Mariglen Bita/ Porta Vendore/ Fier
Në listën e 100 fshatrave të përzgjedhur nga qeveria shqiptare për zhvillimin e turizmit, bëjnë pjesë edhe disa fshatra të përzgjedhur në qarkun e Fierit. Kjo pёr vlerat kulturore, historike dhe mjedisore që ato ruajnë e përcjellin tek turistët e vizitorët. Në këtë qark, pjesë e projektit […]

Vëzhgim/Analizë

Emergjenca për infrastrukturën shkollore nxjerr “zbuluar” prioritetet dhe fondet e arsimit

31 dhjetor 2021/Albina Hoxhaj/Porta Vendore
Infrastruktura e institucioneve arsimore në të gjithë vendin ka nevojë për investime të vazhdueshme në mënyrë që procesi mësimor të zhvillohet në ambiente të përshtatshme dhe të sigurta për nxënësit në të gjithë vendin. Ka bashki që thonë se e përballojnë financiarisht mirëmbajtjen e kopshteve dhe të shkollave, ndërsa ka […]

Ngjarje/Personazhe

Alarm mjedisor për mbetjet, bashkitë e vogla nuk kanë para të paguajnë inceneratorët

29 dhjetor 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore
Landfille të paligjshme plehrash në periferi të qyteteve që digjen për ditë të tëra duke lëshuar tym të zi e aromë mbytëse. Kjo ishte situata në shumë qytete të vendit gjatë stinës së verës. Skema ishte e njëjtë dhe përsëritëse në Kavajë, Shijak, Fier, Lushnje e Peqin për […]

Vëzhgim/Analizë

Procesi i rindërtimit, “i kripur” dhe i avashtë për shkollat e Bashkisë Kamëz

7 dhjetor 2021/B. Gilaj/Porta Vendore/Kamëz
Rreth 9 mijë nxënës në Bashkinë Kamëz do të duhej ta nisnin vitin e ri shkollor 2021, në ambientet e reja të 11 shkollave, të cilat i janë nënshtruar procesin të rindërtimit, por e vërteta nuk rezultoi kështu pavarësisht premtimeve nga kryebashkiaku, Ministri i Rindërtimit Ahmetaj apo edhe vetë kryebashkiaku […]

Vëzhgim/Analizë

30-50 veta në grup/ Mbipopullimi i kopshteve në Bashkinë Tiranë

25 dhjetor 2021/Saide Malaj/Porta Vendore/Tiranë
Numri i lartë i kërkesave për regjistrim në kopshte, ka sjellë që raporti edukator-fëmijë të cenohet dukshëm. Aktualisht, numri i fëmijëve në çerdhe ose kopsht është dy herë më i lartë se norma dhe rrjedhimisht ka ndikuar në edukimin dhe mbarëvajtjen e shëndetshme të fëmijëve që frekuentojnë kopshte dhe çerdhe […]

Vëzhgim/Analizë

Shtimi i psikologëve në shkolla nuk “zbuti” episodet e dhunës, qytetet e vogla problematike

22 dhjetor 2021/Besarta Basha/Porta Vendore
Tërmeti i 2019-ës, e më pas pandemia shtruan më shumë se kurdoherë nevojën për punonjësit psiko-socialë në shkolla. Dhe kështu bëri qeveria. Nga 400 psikologë, u shtuan dhe 200 të tjerë, të cilët u stacionuan kryesisht në shkollat e mëdha në qytete, duke lënë “në hije” qytetet e vogla e […]

Vëzhgim/Analizë

2 vite nga tërmeti, Durrësi i shkatërruar me një “patericë” në procesin e rindërtimit

18 dhjetor 2021/Aldo Mustafa/Porta Vendore/Durrës
Kanë kaluar dy vite tashmë që kur tërmeti tragjik i 26 nëntorit të vitit 2019, shkatërroi një qytet të tërë dhe la pasoja të cilat duket se do të jenë afatgjata. Pasojat psikike, pasojat ekonomike, pasojat sociale dhe në shumë aspekte të tjera, u mbetën vragë në mendjen e qytetarëve […]

Vëzhgim/Analizë

Lezhë, ka fermerë, por nuk ka treg. Godina e tregut, magazinë për materiale të bashkisë

16 dhjetor 2021/ Gjergj Figuri/ Porta Vendore/ Lezhë
Fermerët e Lezhës vuajnë prej vitesh mungesën e një tregu, ku edhe pse janë investuar rreth 60 milionë lekë të reja për ndërtimin e një godine që do shërbente për tregtimin e produkteve, ai nuk është vënë asnjë ditë në punë, por përdoret nga Bashkia e Lezhës […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtimi në Shijak, ngrihen 31 pallate por asnjë apartament i dorëzuar

15 dhjetor 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Shijak
Rindërtimi në Shijak pritet të finalizohet pranverën e vitit 2022, ndërkohë që deri në fund të këtij viti deklarohet se do të dorëzohen disa apartamente dhe pothuajse gjysma e shtëpive private. Në Shijak po ndërtohen konkretisht 31 pallate me 660 apartamente dhe afërsisht dhe mbi 720 banesa […]

Ndodhi

Familjet e Kurbinit ende në çadra, shteti s’ka afat për rindërtimin e shtëpive

14 dhjetor 2021/Elvis Hila/Porta Vendore/Kurbin
Edhe pse kanë kaluar 2 vite nga tërmeti i 26 nëntorit 2019, në Kurbin ka shumë familje që jetojnë në çadra, me shpresën që shteti do t’i ndihmojë për të rikonstruktuar shtëpinë. Por deri më tani ata nuk kanë marrë asnjë përgjigje lidhur me afatet kohore se kur pritet të […]

Ngjarje/Personazhe

Zvarritje afatesh për të tretën herë në Eco-Parkun e Durrësit

13 Dhjetor 2021/Aldo Mustafa/Porta Vendore/Durrës
Premtimi i përsëritur për Eco Parkun e Porto Romanos, sërish nuk u plotësua, pasi ky investim nuk ishte gati as në fundtetor 2021, siç kishte deklaruar më herët Kryetarja e Bashkisë Durrës, Emirjana Sako pavarësisht se publiku është njohur me afate të njëpasnjëshme. Porta Vendore vizitoi ish fushën e mbetjeve […]

Ngjarje/Personazhe

Familjet e përmbytura në Shkodër me sytë nga qielli, asnjë dëmshpërblim për dëmet

13 dhjetor 2021/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore/ Shkodër
Vetëm 10 muaj më parë, zona e Nënshkodrës përjetoi përmbytjet e fundit, ku me dhjetëra fshatra ishin në pushtimin e ujit për afro një muaj. Por pavarësisht se ka kaluar kohë, banorët e prekur nga fatkeqësia natyrore ende nuk kanë marrë asnjë dëmshpërblim. Me sytë nga qielli, […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia e Tiranës mblodhi 870 milionë lekë në vetëm 2 vite nga tarifat e parkimit

11 dhjetor 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore/ Tiranë
Bashkia e Tiranës ka mbledhur afro 7 milionë euro, në dy vite, nga tarifat e parkimit, por parkingjet aktuale kritikohen si nga grupet e interesit, ashtu edhe nga ekspertët, të cilët shprehen se strategjia për to nuk është kryer nga ekspertë të fushës. Ndërkohë, njëzëri nё shumicё […]

Vëzhgim/Analizë

Monumentet e Kulturës drejt zhdukjes, ekspertët hedhin dyshime mbi institucionet

8 dhjetor 2021/ Saide Malaj/ Porta Vendore/ Tiranë
Historia duket se po rishkruhet, në Shqipëri nuk ka aksione për gërmime e nxjerrjen e qytetërimeve të vjetra nga nëntoka. Ndёrkohё Monumentet ekzistuese tё Kulturës po përballen me shkatërrimin më të egër, që as në periudhën e komunizmit nuk ndodhi. Ekspertët shprehen të indinjuar mbi harresën që […]

Ngjarje/Personazhe

Fushë-Kruja, dy vite në pritje të rindërtimit. Si ndryshuan afatet e procesit

6 dhjetor 2021/ Ahmet Zani/ Porta Vendore/ Krujë
Fushë-Kruja, një nga zonat më të dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit 2019, mbetet ende në pritje të rindërtimit edhe pse në dy vite, afatet kanë ndryshuar sipas premtimeve të qeverisë. Ndërsa ata shpresojnë se do të përfitojnë një strehë për të mos kaluar një dimër të […]

Vëzhgim/Analizë

Bizneset vuajnë për punonjës! Ekspertët: Të rrisin pagat dhe vlerësimin e tyre

30 nëntor 2021/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Tiranë
“Kërkohen punëtor”, ky është njoftimi që shikon më së shumti nëpër dyqanet e kryeqytetit prej muajsh. Një nga pasojat e para të pandemisë tek bizneset, pas humbjeve të mëdha financiare ishte mungesa e punonjësve, pasi i kishin larguar ato nga puna në vitin e kaluar. Tashmë thuajse […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë “lëshojnë dorën” me lejet e ndërtimit, gati dyfishojnë numrin dhe sipërfaqen e dhënë

26 Nëntor 2021/ Aurora Sulçe / Porta Vendore
Nuk ka të ndalur vrulli në sektorin e ndërtimit! Përveç buxhetit të shtetit, të fokusuar tek projektet e infrastrukturës dhe Programit të Rindërtimit, bashkitë po tregohen shumë “dorëlëshuara” me lejet e ndërtimit për qëllime banimi dhe biznesi. Të dhënat e fundit të Institutit të Statistikave konfirmojnë se […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtimi në Valias, dy vite pas tërmetit 2 pallate nga 21 të tillë kanë përfunduar dhe janë gati për dorëzim

24 nëntor 2021/ Marinela Dushi/ Porta Vendore/ Kamëz
Rindërtimi në Valias të Kamzës pritej të përfundonte në fillim të muajit dhjetor, por kjo do të arrihet vetëm për disa apartamente, dhe jo gjithë lagjen e planifikuar në këtë zonë. Banorët presin me shpresë për të hyrë në apartamentet e para, ndërkohë që shumë prej tyre […]

Ngjarje/Personazhe

Çerdhet e pakta në Lezhë lënë gratë pa punë

24 nëntor 2021/ Gjergj Figuri/ Porta Vendore/ Lezhë
Të kesh fëmijë të vegjël dhe të jesh banore në Bashkinë e Lezhës nuk është diçka e lehtë për gratë. Ato do të kenë vështirësi për t’u punësuar, për të pasur pavarësi ekonomike dhe për të krijuar të ardhura për familjen. Kjo bëhet akoma më e vështirë […]

Ngjarje/Personazhe

Ura e Zogut, me “një këmbë në varr”, institucionet: Po përgatitet projekti

21 nëntor 2021/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore/ Kurbin
Ura e Zogut në Milot, me status monument kulture i kategorisë së parë përballet me indiferencën e institucioneve pavarësisht se nga viti në vit janë konstatuar një sërë problematikash. Porta Vendore i rikthehet sërish kësaj çështjeje, teksa ka kaluar një vit nga publikimi i artikullit, ku gjërat […]

Ngjarje/Personazhe

“100 fshatrat turistikë”, zero investime për fshatin Shtiqën, në Kukës

18 nëntor 2021/ Xhesian Shazimani/ Porta Vendore/ Kukës
Shtiqeni është një nga fshatrat e qarkut të Kukësit, i cilit është përzgjedhur nga programi i qeverisë shqiptare “100 fshatrat turistikë”, por që deri më sot nuk ka njohur investime në kuadër të këtij programi. Duke qenë se është fshati më i madh në Bashkinë Kukës i […]

Vëzhgim/Analizë

Monitorimi dhe minimizimi i ndotjes së ajrit, sfida e qeverisë shqiptare që s’u bë asnjëherë realitet

15 nëntor 2021/ Marinela Dushi/ Porta Vendore
Pushteti vendor nuk ka asnjë të dhënë për nivelin e ndotjes në territorin përkatës që mbulon, duke u mjaftuar vetëm me të dhënat e Agjencisë Kombëtare të Mjedisit, nëpërmjet raporteve të vjetëruara tanimë, ndonëse monitorimi dhe minimizimi i ndotjes së ajrit ka qenë një sfidë e Shqipërisë që […]

Vëzhgim/Analizë

Fshatrat turistikë të Tiranës, ende larg modelit të programit të qeverisë për 100 fshatrat turistik

11 nëntor 2021/Julian Hoxhaj/Porta Vendore/Tiranë
Edhe pse Tirana ka njohur hov investimesh në tetë vitet e fundit, programi i qeverisë për 100 fshatrat turistikë duket se ka mbetur pas, ku investimet e planifikuara dhe projektet e bëra janë shumë larg modelit të programit të qeverisë për projektin e 100 fshatrave turistik. Porta Vendore vizitoi dy […]

Vëzhgim/Analizë

Qindra familje pa shtëpi, shkak vonesat nё procedurat e bashkive për kreditë e buta

7 Nëntor 2021/Marinela Dushi/Porta Vendore
Qindra qytetarë prej më shumë se një viti kanë aplikuar për kredi të butë dhe ende nuk kanë marrë një përgjigje nga bashkitë, pasi lista nuk ka kaluar për miratim në këshill bashkiak. Porta Vendore i dërgoi kërkesë për informim në lidhje me procesin e kredive të buta 8 bashkive […]

Vëzhgim/Analizë

Fshatrat turistik të Zvirinës, Zaroshkës dhe Boboshticës me sytë nga Fondi Shqiptar i Zhvillimit

4 nëntor 2021/ Sidorela Xhomaqi/ Porta Vendore/ Korçë
Korça është një ndër qarqet që ka numrin më të lartë të fshatrave të përzgjedhur për programin e qeverisë “100 fshatrat turistikë, plot 12 të tillë. Por edhe në këtë qark, si në shumë të tjerë të verifikuar nga Porta Vendore, rezulton se investimet në kuadër këtij […]

Ndodhi

Raporti për financat e bashkive/ Mbledhin më shumë të ardhura, por shpenzimet i orientojnë drejt pagave

2 nëntor 2021/Aurora Sulce/Porta Vendore
Rimëkëmbja e ekonomisë gjatë këtij viti ka ndihmuar bashkitë që të rrisin të ardhurat e tyre. Raporti i Financave Vendore, publikuar nga COPLAN, evidenton se në fund të 6-mujorit të parë të këtij viti, të ardhurat e mbledhura nga bashkitë nga taksat, tarifat dhe burime të tjera shënuan një nivel […]

Vëzhgim/Analizë

Ujësjellësit mbyten në borxhe, keqmenaxhimi po i çon drejt falimentimit

1 nëntor 2021/ Albina Hoxhaj/ Porta Vendore
Uji i pijshëm mbetet një shqetësim për shumë bashki sidomos në zonat rurale. Por nga ana tjetër, Ujësjellës Kanalizimet duken të pafuqishme për të ndryshuar situatën për shkak të borxheve në vite, por edhe pamundësisë për të dalë me fitim. Ekspertët mendojnë se shkak është keqmenaxhimi i këtyre […]

Vëzhgim/Analizë

Elbasani me “11 fshatra turistikë”, mori investime vetëm për 1 fshat

30 tetor 2021/ Migen Sejdini/ Porta Vendore/ Elbasan
Elbasani, i cili sipas statistikave të INSTAT është një nga qarqet më të varfra në vend, rezulton se pothuajse nuk ka përfituar asgjë as nga programi i “100 fshatrave turistikë”, i cili ishte një program që kishte në fokusin e tij zhvillimin e këtyre fshatrave. Elbasani ka […]

Ngjarje/Personazhe

Projektbuxheti 2022/ Vetëm 3% rritje për bashkitë, sa rritja e çmimeve

29 tetor 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Vetëm 3% rritje për bashkitë vitin e ardhshëm. Kjo është norma e rritjes së buxhetit vendor parashikuar në projektbuxhetin 2022, që Ministria e Financave dhe Ekonomisë e ka dorëzuar tashmë në Kuvend. “Me buxhetin e vitit 2022, do të financohen funksionet e transferuara në pushtetin vendor, si dhe […]

Ngjarje/Personazhe

Skandal në Krujë, helmohen nga uji mbi 370 persona 7 muaj pas inaugurimit të ujësjellësit

26 tetor 2021/ Saide Malaj/ Porta Vendore/ Krujë
Mbi 370 qytetarë janë helmuar në Krujë, ku dyshohet se shkak është bërë konsumimi i ujit të pijshëm, i cili vjen nga ujësjellësi i inauguruar vetëm disa muaj më parë. Situata kaotike ka vënë në lëvizje si strukturat bashkiake, po ashtu dhe ato shëndetësore, ndërkohë që Prokuroria […]

Ndodhi

Nuk e bëjnë institucionet, të rinjtë të orientojnë me një murale për te Kalaja e Bashtovës

26 tetor 2021/Griseld Hoxha/Porta Vendore/ Kavajë
Një murale plotë ngjyra, e realizuar nga dy të rinj, nën një mbikalim në aksin rrugor Tiranë-Lushnje, orienton vizitorët drejt kalasë së Bashtovës, monument kulture, e cila vizitohet kryesisht nga të huajt. Ferrat e shumta në anë të autostradës dhe temperaturat mjaft të larta të kësaj vere, ishin vështirësitë […]

Ndodhi

Kryeministri Rama ultimatum bashkive për menaxhimin e mbetjeve, sanksione ndaj atyre që nuk parashikojnë buxhet për pastrimin

22 tetor 2021/ Porta Vendore/ Tiranë
Pas raportit të KE-së, ku fliste ndër të tjera edhe për situatën e menaxhimit të mbetjeve në vendin tonë, Kryeministri Rama mblodhi në një mbledhje të jashtëzakonshme, kryebashkiak e prefektë për të dhënë disa porosi të fundit mbi menaxhimin dhe pastrimin e territorit nga mbetjeve urbane. Ai parashtroi sanksione […]

Vëzhgim/Analizë

Mësuesit ndihmës e psikologët, larg nevojave të shkollave e ambicies së qeverisë

22 tetor 2021/Besarta Basha/Porta Vendore
Përfshirja dhe Integrimi i fëmijëve me aftësi të veçanta në sistemin arsimor publik, pjesë e çdo platforme elektorale e strategjish, mbetet ende shumë larg nevojave që kanë ata, e madje edhe vetë premtimeve të qeverisë. “Kemi ambicie që të kemi mësues ndihmës për çdo fëmijë me nevoja të veçanta”, deklaroi […]

Ngjarje/Personazhe

Durrësi harron tërmetin dhe pandeminë, rikthehet turizmi

17 tetor 2021/Aldo Mustafa/Porta Vendore/Durrës
Goditja fatale e tërmetit të 26 nëntorit 2019 në qytetin e Durrësit dukej se do të kishte faturë të lartë ekonomike, jo vetëm për procesin e rindërtimit, por për ndikimin negativ në turizëm. Për të mos mjaftuar këtë kosto, pandemia bëri që biznesi dhe turizmi i brishtë në Durrës, të […]

Ndodhi

Të jesh mjeshtër guri në kohë modern

14 tetor 2021/ Jonida Qirko/ Porta Vendore/ Gjirokastër
Shqipëria ka një traditë të hershme të gdhendjes së gurit. Në zona të ndryshme të saj, guri ka gjetur përdorim në ndërtimin e shtëpive, mureve, dekorimeve të ndryshme, por edhe në shtrimin e rrugëve. Zona e jugut, kryesisht Gjirokastra e ka edhe më të theksuar. Por me […]

Ngjarje/Personazhe

Drishti e Zogaj i Shkodrës në vend numëro, presin investime në kuadër të 100 fshatrave turistik

10 tetor 2021/Françeska Ndoja/Porta Vendore/Shkodër
Edhe pse në listën e 100 fshatrave turistikë, të përcaktuar nga qeveria shqiptare, fshatrat veriorë të Shqipërisë vuajnë mungesën e vëmendjes nga institucionet, qofshin ato qendrore apo vendore. Porta Vendore, këtë radhë udhëtoi drejt fshatrave Drisht dhe Zogaj në zonën e Shkodrës, për të vëzhguar nga afër nëse premtimet janë […]

Ndodhi

Qytetarët protestojnë për rritje çmimesh, afat qeverisë deri të hënën për reflektim

6 tetor 2021/Porta Vendore/Tiranë
Mijëra qytetarë janë ngritur në protestë përpara kryeministrisë për rritjen e çmimeve të produkteve ushqimore dhe energjisë elektrike. Me pankarta në duar, aktivistë, artistë dhe qytetarë kanë protestuar për më shumë se një orë para godinës së qeverisë. Prej disa kohësh çmimet kanë njohur rritje në vendin tonë, duke ndikuar drejtpërdrejt […]

Vëzhgim/Analizë

Bushkashi, fshati me potencial turistik i lënë në harresë

6 tetor 2021/Xhesian Shazimani/Porta Vendore/Burrel Bushkashi është një ndër 5 fshatrat e përzgjedhura në qarkun Dibër për të përfituar investime nga projekti “100 fshatrat turistikë”, por deri më tani investimet akoma nuk kanë mbërritur. Porta Vendore pa nga afër këtë fshat, ku banorët përballeshin me mungesën e investimeve minimale dhe jetike. Fshati Bushkash në njësinë […]

Ngjarje/Personazhe

Shpenzimet e familjeve, vetëm Tirana konsumon mbi mesataren e vendit

4 tetor 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore/ Tiranë
Tirana është qarku i vetëm në Shqipëri, ku shpenzimet mesatare për konsum janë më të larta se mesatarja e vendit prej 83.475 lekë. Të gjitha qarqet e tjera janë poshtë këtij kufiri. Instituti I Statistikave ka publikuar këtë të hënë Anketën e Buxhetit të Familjeve për vitin […]

Vëzhgim/Analizë

Reforma për eliminimin e klasave kolektive u harrua, nxënësit (ç)mësojnë në zonat e thella

2 tetor 2021/Besarta Basha/Porta Vendore
Në vitin 2018, qeveria u zotua të reduktojë gradualisht klasat kolektive deri në eliminimin e tyre. Që atëherë, kanë kaluar tre vite dhe reforma, jo vetëm që nuk ka bërë përpara, por autoritetet zbatuese e vënë ende në diskutim nëse duhet të mbyllen klasat kolektive apo jo. Kjo “luhatje” ka […]

Vëzhgim/Analizë

Mungesa e shërbimeve po shpopullon fshatrat e Fierit

2 tetor 2021/ Xhemil Beharaj/Porta Vendore/Fier
Fshatrat e qarkut Fier duket se janë harruar nga pushteti vendor, ku problemet janë pothuajse të njëjta. Diku mbizotëron çështja e mungesës së rrugës, diku tjetër mungesa e shërbimeve, por dhe e politikave apo zbatimi i tyre nga ana e pushtetit vendor, ndërkohë që mungon edhe kërkesa e llogarisë […]

Ngjarje/Personazhe

Korça, mes investime në qendër dhe harresës në periferi

30 shtator 2021/Sidorela Xhomaqi/Porta Vendore/Korçë
Shumë e njohin Korçën falë traditës, historisë dhe kulturës. Përveç aseteve kulturoreelementët që bien lehtë në sytë e turistëve janë investimet në qendrën e saj. Pazari i Vjetër i rijetësuar, Pedonalja, Kulla Red, Sheshi pranë Katedrales, Parku etj, janë disa nga vendet më të vizitueshme në qytet ngaturistët vendas e […]

Vëzhgim/Analizë

Shkollat e Tiranës, shumë larg rindërtimit, numri i objekteve ndryshon si stinët e vitit

24 shtator 2021/Albina Hoxhaj/Porta Vendore/Tiranë
Institucionet arsimore në Tiranë të dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit 2019 janë ende shumë larg rindërtimit ose rikonstruksionit, ndërkohë që shumë prej tyre janë lënë në harresë. Por sikur të mos mjaftonte vonesa e tyre, bie në sy se nga viti në vit numri i objekteve që ishin për […]

Ndodhi

Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi, në krah të PAK. Fitohen betejat e para ndaj institucioneve që nuk zbatojnë ligjin

22 shtator 2021/Porta Vendore/Tiranë
Aksesi për personat me aftësi të kufizuara në institucionet publike mbetet një ngërç, i cili vijon prej vitesh, ndonëse fryma e ndërgjegjësimit ka filluar të gjejë zbatim pranë tyre. Megjithatë shqetësues mbetet fakti që edhe pse që prej 6 vitesh ka një VKM ku deklarohet se të gjitha investimet e reja […]

Vëzhgim/Analizë

Raporti, 1/3 e bashkive më probleme dhe vështirësi financiare

20 shtator 2021/B. Gilaj/Porta Vendore
Një e treta e bashkive në Shqipëri e kanë mbyllur vitin 2020 me vështirësi ose me probleme financiare për shkak të detyrimeve të prapambetura. Borxhi aktual i 61 bashkive në vend arrin në 7 miliardë lekë, i cili përbën 49% të totalit të detyrimeve financiare të qeverisjes së përgjithshme. Veçanërisht, […]

Ngjarje/Personazhe

Artizanët e Korçës drejt zhdukjes, asnjë mbështetje nga shteti

18 shtator 2021/ Sidorela Xhomaqi/ Porta Vendore/ Korçë
Artizanët e Korçës, të cilët prej dekadash kanë ruajtur me fanatizëm punimet tradicionale po shkojnë drejt zhdukjes. Pa asnjë mbështetje nga pushteti vendor apo qendror, por edhe larg interesit të të rinjve, janë të paktë ata që ruajnë me fanatizëm këtë traditë. Sapo hyjmë në Pazarin e […]

Vëzhgim/Analizë

Strehimi për kryefamiljaret dhe viktimat e dhunës, sfida kryesore në vendin tonë

15 shtator 2021/ Albina Hoxha/ Porta Vendore/ Kamëz/ Tiranë
Rritja e rasteve të divorcit dhe të grave të dhunuara gjatë viteve të fundi ka shfaqur një emergjencë të programeve të strehimit për gratё dhe vajzat në vendin tonë. Porta Vendore mori në konsideratë dy bashki në qarkun e Tiranës, përkatësisht Bashkinë Kamëz dhe Tiranë për […]

Ngjarje/Personazhe

Taksa e qytetit në faturën e hotelit, surprizon turistët në plazhin e Durrësit

11 shtator 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Situata e rëndë ekonomike, pas përballimit me pandeminë e shkaktuar nga virusi COVID-19 dhe më herët nga tërmeti i 26 nëntorit të vitit 2019, i cili shkaktoi dëme të konsiderueshme qoftë në aspektin ekonomik, apo dhe atë infrastrukturor, ka nxitur disa operatorë turistikë në vijën bregdetare të […]

Vëzhgim/Analizë

Tirana e mbi 200 pallateve të reja, modernizimi i një qyteti qiellgërvishtës

8 shtator 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore/ Tiranë
Tirana vazhdon të jetë një kantier ndërtimi, ku ditë pas dite po ndërtohen pallate të reja, të cilat vijnë edhe me më shumë kate, duke fshirë identitetin e vjetër të shtëpive karakteristike dhe duke krijuar modelin e një qyteti modern me qiellgërvishtës. Në çdo cep të Tiranës […]

Ngjarje/Personazhe

Plazhi i Shëngjinit, ndotja, çmimet dhe parkimet po largojnë turistët

5 shtator 2021/ Albina Hoxhaj/ Porta Vendore/ Lezhë
Plazhi i Shëngjinit është një ndër plazhet me të frekuentuara, jo vetëm në stinën e verës, por edhe gjatë stinëve të tjera. Ndonëse e shoqërojnë mitet e legjendat që nga historia se si lindi emri i tij, e deri tek pastërtia e shkëlqyer e ujit të detit, […]

Ngjarje/Personazhe

“Me mundësi të vakëta argëtimi”: Të rinjtë e 5 bashkive të Beratit, të zhgënjyer nga jeta artistike e kulturore

3 shtator 2021/ Griseld Hoxha/ Porta Vendore/ Berat
Me probleme që lidhen ende me furnizimin me ujë të pijshëm, kanalizime, menaxhime mbetjesh, bashkitë periferike ofrojnë pak mundësi argëtimi për qytetarët e tyre, veçanërisht për të rinjtë. Në mungesë të institucioneve që do të ofronin më shumë art dhe kulturë, si kinematë, teatrot, drejtuesit e bashkive […]

Ngjarje/Personazhe

Ndarja e stacioneve të plazhit, VKM-ja që solli përplasje në bregdet. Ekspertët: Duhet të ndryshojë

2 shtator 2021/ B.Gilaj/ Porta Vendore/
Ndarja e hapësirave të plazhit që shfrytëzohet nga privati krijuan në këtë sezon veror, si asnjëherë më parë, shumë përplasje mes bizneseve, ku ngjarja më tragjike ishte ajo e Velipojës në muajin qershor, e cila shënoi katër viktima. Por e gjitha kjo sipas ekspertëve duket se ndodhi pikërisht nga […]

Vëzhgim/Analizë

Mundësi të pakta për zhvillim, 8 qarqe mbahen vetëm me bujqësi

1 shtator 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Pjesa më e madhe e qarqeve të vendit ofrojnë punë kryesisht në bujqësi, një sektor që ka paga të ulëta dhe për të cilin nuk duhen aftësi të mëdha apo kualifikime. Ndërkohë që punësimi në sektorë si shërbimet, industria dhe turizmi, që mundësojnë kushte dhe pagesa më të […]

Vëzhgim/Analizë

Varfëria ‘kaplon’ Veriun! Ekspertët: Shkak përqendrimi i investimeve në disa qytete

31 gusht 2021/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore
As ndarja e re territoriale, që ndër synimet kryesore kishte rritjen e mirëqenies dhe zhvillimin e çdo njësie administrative, dhe as tranzicioni ekonomik, nuk kanë arritur të shmangin pabarazinë në të ardhurat për frymë nëpër bashkitë e vendit. Raportet e Institucioneve shtetërore flasin për thellim të pabarazisë në […]

Ngjarje/Personazhe

Dëmet nga tërmeti, familjet e periferisë së Tiranës sorollaten institucioneve për dëmshpërblim

29 gusht 2021/ Saide Malaj/ Porta Vendore/ Tiranë/ Kamëz/ Vorë
Qё prej goditjes nga tërmeti, qeveria u zotua se do të rindërtonte dhe vinte në ndihmë familjeve të dëmtuara. Por më shumë se një vit e gjysmë nga tërmeti, një pjesë e konsiderueshme nuk kanë marrë pagesën e akorduar. Akoma më e komplekse paraqitet situata […]

Ngjarje/Personazhe

Masakër mjedisore me mbetjet urbane në fshatrat e Fierit, plehrat nuk hiqen për ditë të tëra

27 gusht 2021/ Xhemil Beharaj/ Porta Vendore/ Fier
Përfundimi i kontratës të firmës private që kryente largimin e mbetjeve urbane në ish komunat e Fierit për afro 10 vjet dhe anulimi i tenderit të radhës nga bashkia ka bërë që mbetjet urbane në fshatrat e Bashkisë Fier të mos largohen për ditë me radhë , […]

Ngjarje/Personazhe

Shijaku mbytet nga plehrat, skenari i njëjtë me Durrësin e Kavajën

24 gusht 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Shijak
Bashkia Shijak po kalon prej pesë ditësh në një krizë mjedisore për shkak të mospastrimit të mbetjeve. Kjo mësohet se ka ardhur për shkak të mungesës së një kontratë me inceneratorin e Sharrës, ndërkohë që kryetari i bashkisë, Elton Arbana pretendon se situata do të zgjidhet shumë […]

Ngjarje/Personazhe

Durrësi mbytet sërish nga plehrat, plani i menaxhimit jashtë funksionit

24 gusht 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Edhe pse qeveria miratoi planin për menaxhimin e mbetjeve të Durrësit, duket se ky plan nuk ka gjetur zbatim në terren. Koshat e Bashkisë së Durrësit janë tejmbushur, ndonëse vetëm pak kohë më parë, Ndërmarrja e Shërbimeve Komunale investoi me 700 kazanë të rinj. Institucionet vendore justifikohen […]

Vëzhgim/Analizë

Tirana nuk i shpëton zhurmës dhe kaosit, raportet “fundosin” kryeqytetin

23 gusht 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore/ Tiranë
Në qytetet kryesore të Shqipërisë, zhurmat janë një fenomen shumë shqetësues dhe me ndikime të konsiderueshme në shëndetin e banorëve të zonave më të populluara. Sipas një studimi për matjen e zhurmave në katër qytete, Shkodër, Tiranë, Elbasan dhe Durrës, kryeqyteti që ka dhe përqendrimin më të […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë kapërcejnë krizën, por marrin masa. Ja si ndryshon shpërndarja e fondeve

21 gusht 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Pandemia e CIVID 19 ka ndryshuar mënyrën sesi bashkitë i shpenzojnë të ardhurat e tyre. Raporti i konsoliduar për performancën e Financave Vendore në 6 mujorin e parë të këtij viti (janar-qershor 2021), i hartuar nga Ministria e Financave konstaton se pavarësisht riaktivizimit të ekonomive vendore gjatë kësaj […]

Ngjarje/Personazhe

Ura e Zall Bastarit mban në “fije të perit” jetën e banorëve të zonës

17 gusht 2021/ Xhesian Shazimani/ Porta Vendore/ Tiranë
Për rreth 400 familje të 6 fshatrave në Njësisë Administrative Zall Bastar, në rrethin e Tiranës, dërgimi i fëmijëve në shkollë dhe kryerja e punëve të përditshme është një sfidë më vete, pasi duhet të kalojnë në një urë me tela, e cila ka dalë jashtë funksionit. […]

Ngjarje/Personazhe

Zjarret pushtojnë Shqipërinë, dëme kolosale dhe dy viktima në 15 ditë

16 gusht 2021/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore
Prej më shumë se dy javësh, Shqipëria po lufton me zjarret nga veriu në jug. Mijëra hektarë pyje, shkurre, kullota dhe prona private janë shkrumbuar në mbarë vendin ditët e fundit. Situata problematike përfshiu më shumë se 15 rrethe si: Shkodër, Lezhë, Pukë, Kukës, Elbasan, Fier, Skrapar, Durrës, Tiranë, […]

Vëzhgim/Analizë

Projekti i 100 fshatrave turistik, një propagandë e mbetur në letër në Kavajë e Rrogozhinë

15 gusht 2021/Marinela Dushi/ Porta Vendore/Rrogozhinë/Kavajë
Projekti i 100 fshatrave turistikë vijon të lërë në harresë zonat e përzgjedhura si pika kyçe për tërheqjen e turistëve, duke vënë në dukje se premtimi i qeverisë në fillimin e mandatit të dytë, nuk është mbajtur, për t’i shndërruar këto 100 fshatra jo vetëm në destinacione të rëndësishme turistike por edhe në përthithëse të […]

Vëzhgim/Analizë

Punësimi i grave dhe vajzave, barazia gjinore ende shumë larg

13 gusht 2021/ Albina Hoxha/ Porta Vendore
Punësimi i grave në sektorin publik, e konkretisht në stafet e bashkive në vendin tonë mbetet ende një problematikë, nëse krahasojmë shifrat e të punësuarave gra me të punësuarit burra. Nga ajo që vihet re në stafet e bashkive është se në asnjë rast numri i të punësuarve […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë miliona euro për fasadat e qendrës, banorët kanë nevojë për rrugë, ura, shkolla e qendra shëndetësore

9 gusht 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore
Rikualifikimi urban ose ndryshe lyerja dhe rikonstruksioni i fasadave të pallateve, i shesheve e lulishteve në qendër të qytetit ka qenë një ndër prioritet e qeverisë përgjatë mandatit të kaluar, por që vijon ende. Në shumicën e qyteteve është ndryshuar ‘vitrina’. Qendrat e tyre duken ideale për foto […]

Vëzhgim/Analizë

Zerqani, fshati që duhej të ishte turistik, por që po braktiset çdo ditë

5 gusht 2021/ Dritan Kurti/ Porta Vendore/ Bulqizë
Fshati Zerqan në Bashkinë e Bulqizës është përzgjedhur si një nga fshatrat turistik në programin e qeverisë, për t’i dhënë një fytyrë të re turizmit në këtë zonë, por mesa duket edhe në terren, investime në kuadër të këtij projekti ambicioz nuk kanë ardhur ende deri në […]

Vëzhgim/Analizë

Të varura nga lejet, ja taksat që mbledhin bashkitë nga kompanitë e ndërtimit

4 gusht 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore
Bashkitë po bëhen të varura nga të ardhurat që mbledhin nga taksa e ndikimit në infrastrukturë. E thënë ndryshe nga taksa që paguajnë firmat e ndërtimit pasi marrin lejet nga pushteti vendor. Të dhënat nga raporti i Financave Vendore, publikuar nga Coplan dhe Ministria e Financave bëjnë të […]

Vëzhgim/Analizë

6 bashki pa plan të përgjithshëm vendor. Pesë vite jashtë afatit, arsyet dhe problemet

3 gusht 2021/ Albina Hoxha/ Porta Vendore
Hartimi i planeve vendore është një proces i cili duhet të kishte përfunduar në vitin 2016 në të gjitha bashkitë e vendit sipas ligjit, por rezulton se 6 bashki ende nuk e kanë përfunduar, ndonëse kanë kaluar 5 vite nga përfundimi i afatit ligjor. Bashkitë që enden nuk […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë, pa plane konkrete për strehimin social, problematik respektimi i ligjit

30 korrik 2021/ Eljona Ballhysa/ Elisa Gjerani/ Porta Vendore
Bashkitë kanë detyrim ligjor që të përgatisin programet sociale të strehimit dhe këto programe t’ua bëjnë të ditur qytetarëve. Por nga ajo që vihet re, këto bashki nuk e kanë realizuar një detyrë të tillë që e përcakton ligji për “Strehimin Social” që në vitin 2018, […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkitë, pa inventarizim rrugësh dhe buxhet të ulët për rikonstruksione të rrugëve rurale

28 korrik 2021/ Albina Hoxhaj/ Porta Vendore
Harta e re territoriale dhe zgjerimi i bashkive pritej të përmirësonte shërbimet që iu ofrohen qytetarëve. Por bashkitë kanë hasur vështirësi në identifikimin e problematikave në infrastrukturën rrugore, kryesisht në rrugët rurale. Rrugët e fshatrave duket se kanë pasur vëmendjen më të vogël nga bashkitë, të cilat mendohej […]

Ngjarje/Personazhe

Periferia e Durrësit ende në ngërç për menaxhimin e mbetjeve urbane, po pastrohet vetëm qyteti

26 korrik 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Porta Vendore është kthyer edhe një herë në terrenin e qytetit bregdetar të Durrësit për të kryer vëzhgim në disa nga zonat më problematike përsa i përket grumbullimit dhe pastrimit të mbetjeve urbane. Në këtë vëzhgim rishtas, u konstatua se problematika e mbetjeve urbane duket se ende […]

Ngjarje/Personazhe

Tragjasi i Vlorës, mes historisë dhe harresës

25 korrik 2021/ Enriko Gabaj/ Porta Vendore/ Vlorë
Tragjasi është një tjetër fshat në projektin e 100 fshatrave turistikë të vendit. Ai gjendet 20 km në jug të qytetit të Vlorës. Fshati i Tragjasit ka në total rreth 1400 banorë, pasi një pjesë e mirë janë larguar në emigrim jashtë vendit, por ka dhe nga […]

Ngjarje/Personazhe

HEC-i merr “peng” Peshtanin e braktisur të Maliqit

22 korrik 2021/ Ledjona Xheladinaj/ Porta Vendore/ Maliq
Peshtani i Maliqit është braktisur nga pothuajse 90% e banorëve dhe vetëm katër familje kanë mbetur në fshatin e largët. Investimi i një HEC-i në këtë fshat mendohej se do të sillte investime, por duket se kjo vepër më shumë e ka marrë “peng” këtë fshat, duke […]

Vëzhgim/Analizë

Shkollat e Durrësit mes rindërtimit dhe pritjes së fadromave për shembje, dritë-hijet e procesit

20 korrik 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Një vit e gjysmë pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, shkollat e Durrësit mbeten ende larg rindërtimit. Kjo pranohet dhe nga vetë Bashkia Durrës, e cila e zbut ngadalësinë e këtij procesi, duke pretenduar se janë shembur të gjitha godinat që do të rindërtohen, por nga vëzhgiminë […]

Ngjarje/Personazhe

Vithkuqi i kishave mes historisë, tentativës për turizëm dhe pluhurit të harresës së shtetit

17 korrik 2021/ Sidorela Xhomaqi/ Porta Vendore/ Korçë
Vithkuqi, qyteti i hershëm i mbi 100 krojeve, 3 kalave, 24 kishave dhe 3 manastireve, sot dergjet në harresë nga pushteti vendor e qendror, pa investime. Ndërkohë sot është lënë jashtë listës së programit të 100 fshatrave turistikë, ndërmarrë nga qeveria në fillim të vitit 2018, duke […]

Ngjarje/Personazhe

Qeveria financon qarkun Durrës për mbetjet, zhgënjehet Kavaja

16 korrik 2021/ Bledi Gilaj/ Porta Vendore/ Durrës/ Kavajë
Qeveria ka vendosur të mbështesë financiarisht bashkitë e qarkut Durrës për menaxhimin e mbetjeve pas krizës mjedisore sidomos në Bashkinë e Durrësit. Një kërkesë e tillë ishte bërë më herët dhe nga Bashkia e Kavajës, por Këshilli i Ministrave ka vendosur të ndihmojë vetëm tre bashkitë […]

Vëzhgim/Analizë

Investimet për 100 fshatrat turistikë ende nuk kanë mbërritur në Zvërnec të Vlorës

15 korrik 2021/Enriko Gabaj/Porta Vendore/Vlorë
Zvërneci është një nga dy fshatrat e Vlorës, i cili është përfshirë në programin e “100 fshatrave turistikë”, por edhe pse afati për këtë program ka përfunduar, deri më sot këto fshatra nuk kanë parë dritën e investimit. Banorët shprehen se këtyre fshatrave u kanë mbetur vetëm bukuria e natyrës, […]

Ngjarje/Personazhe

Plazhi i Durrësit po “formalizohet” nga ndërtimet pa leje dhe shitësit ambulantë, kostot financiare të projektit në kurriz të qytetarëve

13 korrik 2021/ Aldo Mustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Bashkia Durrës ka vendosur që në plazhet e saj mos të ketë në këtë sezon asnjë tregtar ambulant. Vendimi është marrë që prej 15 majit 2021, ndërkohë që kjo ka sjellë reagimin e tregtarëve, të cilët kërkojnë një zgjidhje nga bashkia. Kryetarja e komanduar e Bashkisë Durrës […]

Ngjarje/Personazhe

Tenderi për kanalet vaditëse arreston dhe shkarkon kreun e bashkisë Lushnjë

9 korrik 2021/ Bledi Gilaj/ Porta Vendore/ Lushnje
Kryetari i Bashkisë Lushnjë, Fatos Tushe, është shkarkuar me vendim qeverie, pasi një ditë më parë u arrestua bashkë me një sërë zyrtarësh të kësaj bashkie dhe disa biznesmenë për abuzime me një tender prej 226 milionë lekësh të realizuar në vitin 2020. Tenderi që çoi në […]

Vëzhgim/Analizë

Në prag të sezonit turistik, nisin punimet për rrugën e ‘Syrit të Kaltër’, operatorët: Do ulë numrin e turistëve

7 korrik 2021/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Delvinë
Syri i Kaltër në Sarandë, një prej destinacioneve turistike më të bukura në jug të vendit, që çdo vit ka tërhequr me mijëra turistë, vijon të vuajë mungesën e infrastrukturës rrugore. Prej vitesh rruga që të çon në këtë perlë të natyrës është degraduar, teksa vështirësinë për […]

Vëzhgim/Analizë

Plazhet e Golemit dhe të Durrësit të papastër, rrezikojnë braktisjen nga turistët

2 korrik 2021/Marinela Dushi/Porta Vendore/Durrës
Ndotja po çon drejt braktisjes plazhin e Durrësit dhe të Golemit, ndërkohë që të vetmit turistë që e frekuentojnë janë ata me mundësi të ulëta ekonomike. Ndotja, sipas ekspertëve ka ulur ndjeshëm numrin e turistëve, ndërsa bizneset shprehen se mungesa e tyre po i çon drejt falimentimit. Teksa sezoni turistik […]

Ngjarje/Personazhe

Tregu i Durrësit do t’i nënshtrohet rikonstruksionit, tregtarët ndahen në pro dhe kundra

1 Korrik 2021/ AldoMustafa/ Porta Vendore/ Durrës
Ditën e sotme tregtarët e Tregut Agrobujqësor në Durrës janë ngritur në protestë pranë ambienteve të markatës, pasi ndjehen të revoltuar nga një njoftim pa firmë e vulë të Bashkisë Durrës për zhvendosjen e tyre brenda 5 ditësh drejt një tregu tjetër. Tregu aktual do t’i nënshtrohet rikonstruksionit, […]

Ngjarje/Personazhe

Velipojë/ IKMT hedh inertet e subjekteve të prishura në zonën e mbrojtur të Vilunit

30 Qershor 2021/Franceska Ndoja/Porta Vendore/Shkodër
Për vitin e dytë radhazi, Inspektorati Kombëtar i Mbrojtjes së Territorit (IKMT) po shkakton një masakër mjedisore në Lagunën e Vilunit, ku ka depozituar inertet nga objektet e shembura në plazhin e Velipojës në Shkodër. Porta Vendore ka zbuluar se një vit më parë, IKMT u gjobit për këtë veprim, […]

Ngjarje/Personazhe

Kontejnerët me plehra derdhen në Durrësin turistik

28 qershor 2021/Aldo Mustafa/Porta Vendore/Durrës
Porta Vendore kreu një vëzhgim në disa nga zonat më problematike sa i përket grumbullimit dhe pastrimit të mbetjeve urbane, ku evidentoi se përveç lagjes nr. 11, pranë qendrës së qytetit të Durrësit, kjo situatë është edhe më e rënduar në zonën e njohur si lagja “Spitallë” ose lagjja nr. […]

Ngjarje/Personazhe

Gjirokastra lë në harresë PAK, rregullat për akses vetëm në letër

28 qershor 2021/Ervina Shehaj/Porta Vendore/Gjirokastër
Aksesimi i personave me aftësi të kufizuar në Gjirokastër mbetet një problem madhor, megjithëse nga viti në vit janë miratuar konventa, ligje dhe VKM. Pavarësisht miratimit në letër, zbatimi në praktikë mbetet ende i largët, ndërsa diskriminimi ndaj PAK vihet re në çdo rrugë apo institucion të bashkisë së qytetit […]

Ngjarje/Personazhe

Monumentet e Kulturës harrohen në Shkodër, ekspertët: Ndërhyrje emergjente

25 qershor 2021/ Françeska Ndoja/ Porta Vendore/ Shkodër
Simboli i Shkodrës, Kafja e Madhe do restaurohet dhe vitalizohet nëpërmjet një projekti të vetë pronarëve. Ndërtesa madhështore, monument kulture, ishte lënë prej vitesh në harresë, ndërsa ekspertët japin alarmin dhe për monumente të tjera. Disa prej atyre që janë lënë në harresë janë edhe varri i […]

Vëzhgim/Analizë

E pamundur të blesh shtëpi pa borxh! Shtrenjtohen me 48% apartamentet, ekspertët shpjegojnë arsyet

23 qershor 2021/ Eliza Gjediku/ Porta Vendore/ Tiranë
Teksa në çdo rrugë të Tiranës shikon ndërtime të reja, pallate që brenda muajsh arrijnë në disa kate, e me qindra apartamente të mbetura stok, çmimet duket se po ecin jashtë logjikës së tregut. Banka e Shqipërisë deklaron se banesat janë shtrenjtuar me 48.6% në rang vendi […]

Ngjarje/Personazhe

Zall Herri në pritje të lagjes së re, pronat private bllokojnë rindërtimin

21 qershor 2021/ Porta Vendore/ Tiranë
Zall Herri i Bashkisë Tiranë është një nga zonat ku pritet të ndërtohet një lagje e re me familjet e dëmtuara nga tërmeti i 26 nëntorit 2019, por problemet me pronësinë private kanë bllokuar projektet. Institucionet pretendojnë se kanë dalë VKM për shpronësim, ndërkohë që familjet e prekura nuk […]

Vëzhgim/Analizë

‘100 FSHATRAT TURISTIKË’, projekti në letër për fshatrat e Durrësit

18 qershor 2021/ Elisa Gjerani/ Marinela Dushi/ Porta Vendore/ Durrës
Projekti 100 fshatrat turistikë, një nga angazhimet e qeverisë, edhe pse ka kaluar afati, nuk është përmbushur në fshatrat e qarkut Durrës. Radë, Shetaj dhe Shënvlash janë 3 fshatrat që përfshihen në listën e planifikuar për t’i kthyer në atraksione turistike, me qëllim përforcimin e […]

Ndodhi

Këshilli Bashkiak Vlorë përplaset me kryebashkiakun. Kërkojnë ballafaqim, Leli: Mbledhje online

17 qershor 2021/ Porta Vendore/ Vlorë
Këshilli Bashkiak i Bashkisë Vlorë është përplasur me kryebashkiakun Dritan Leli, duke deklaruar se kreu i bashkisë e ka humbur besimin e tyre. Shkak është bërë një mbledhje e kërkuar nga këshilli bashkiak për një mbledhje ballafaquese me Kryetarin e Bashkisë për shërbimet e ofruara nga kjo bashki, por […]

Ndodhi

Shkodër, ekspozitë fotografike kundër krimeve mjedisore

16 qershor 2021/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore/ Shkodër
Të rinjtë e Shkodrës kanë zgjedhur që indinjatën dhe apelin ndaj krimeve mjedisore ta shfaqin nëpërmjet një ekspozitë fotografike, e cila u prezantua për qytetarët dhe aktorët lokalë në kuadër të ditës botërore të mjedisit. Ekspozita fotografike nën sloganin “Stop krimit mjedisor”, u organizua në datë 4 […]

Ndodhi

Lalmi i Lezhës i investuar, por problemet nuk mbarojnë për banorët

15 qershor 2021/ Elvis Hila/ Porta Vendore/ Lezhë
Shtyllat elektrike janë kthyer në një shqetësim për banorët e Lalmit në Lezhë. Përgjatë rrugëve të këtij fshati ka disa shtylla elektrike, dhe ndonëse projekti i rikualifikimit urban është drejt fundit, ende nuk është gjetur asnjë zgjidhje për zhvendosjen e tyre. Fshati Lalm i ri është pjesë […]

Ndodhi

Bashkitë dhe Ministria e Brendshme. Borxhlinj ndaj bebeve të lindur pas vitit 2016

13 qershor 2021/ Porta Vendore/ Tiranë
Shpërblimi prej 5mijë lekësh të reja për bebet e sapolindura nuk paguhet prej vitesh nga pushteti vendor. Janë të shumta prindërit që ankohen tek Porta Vendore lidhur me këtë problematikë, teksa institucionet qendrore dhe vendore përgjegjëse për mbarëvajtjen e fondit dhe shpërndarjen e shpërblimit të bebes heshtin. Ligji Nr. […]

Ngjarje/Personazhe

Plehrat e Durrësit, Këshilli bashkiak miraton 50 milionë euro për 15 vite

11 qershor 2021/ Bledi Gilaj/ Porta Vendore/ Durrës
Bashkia e Durrësit ka vendosur që për 15 vitet e ardhshme t’i depozitojnë mbetjet në landfillin e Sharrës, me një kosto prej 50 milionë eurosh. Vendimi është kaluar nga Këshilli Bashkiak në një mbledhje jashtë radhe tre ditë pas bllokimit të mbetjeve të Durrësit nga landfilli i […]

Vëzhgim/Analizë

Menaxhimi i mbetjeve në Elbasan, një sfidë për buxhetet e vogla të bashkive

9 qershor 2020/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore/ Elbasan
Menaxhimi i integruar i mbetjeve, veçse një kusht i vendosur nga BE mbetet një sfidë për bashkitë e vendit, si përgjegjëse për këtë proces për shkak të mungesës së fondeve të nevojshme. Kjo vihet re dhe tek mënyrat e zgjedhura nga bashkitë për të kryer menaxhimin e […]

Ngjarje/Personazhe

Artizanati në Vaun e Dejës, gratë: “Punët e dorës” t’i trashëgojmë në breza

9 qershor 2021/ Franceska Ndoja/ Porta Vendore/ Vau i Dejës
Artizanati në Vaun e Dejës është trashëguar brez pas brezi, duke bërë qe gratë dhe vajzat e kësaj zone të ushtrojnë këtë traditë me fanatizëm të rrallë dhe krenari, sidomos në tezgjah. Pikërisht artizanati ishte ai që u erdhi në ndihmë më shumë se çfarëdo […]

Ndodhi

“Çoni zanin, mos kini marre, reagoni gjithmonë” – Të rinjtë e Shkodrës, kundër dhunës seksuale tek të miturit

8 qershor 2021/Franceska Ndoja/Porta Vendore/Shkodër
Parandalimi i dhunës seksuale tek të miturit ka bërë bashkë disa të rinj aktivistë në Shkodër, të cilët advokojnë për edukimin e të miturve. Me moton “Çoni zanin”, ata janë fokusuar kryesisht te edukimi seksual i të miturve si në shkollë, ashtu dhe në shtëpi, ku të flasësh për seksin, […]

Ngjarje/Personazhe

Lumi Mat, banorët mobilizohen për rikthimin e ‘lavdisë’ së tij

7 qershor 2021/Elvis Hila/Porta Vendore/Lezhë
Lumi Mat, në zonën mes Lezhës dhe Kurbinit, i cili dikur përdorej dhe për plazh, e ka humbur lavdinë e dikurshme. Mbledhja e inerteve nga ky lumë, por dhe papastëria e ka çuar atë drejt degradimit. Kjo ka mbledhur banorët e zonës në një aksion për t’i kthyer atij ‘lavdinë’, […]

Vëzhgim/Analizë

Tregtarët “flaken” nga akset nacionale një muaj pas zgjedhjeve parlamentare nga qeveria

5 qershor 2021/ Sidorela Xhomaqi /Porta Vendore/Korçë
Vetëm një muaj pas zgjedhjeve, një Task Forcë e ngritur në qarkun e Korçës ka larguar nga akset nacionale të gjithë tregtarët ambulantë, të cilët në pamundësi të një vendi për të tregtuar prodhimet, kishin zgjedhur t’i shisnin pranë pronave të tyre. Vendimi është cilësuar i pabesë nga […]

Ndodhi

Mokra mirëpret turistët e parë

5 qershor 2021/Sidorela Xhomaqi/Porta Vendore/Pogradec
Zona e Mokrës së Pogradecit po mirëpret turistët e parë. Zona ofron atraksione turistike të shumta, por do ende vëmendjen e pushtetit vendor dhe qendror për ta shndërruar atë në një destinacion turistik të përhershëm. Zona e Mokrës është një atraksion turistik i veçantë në zonën e Korçës. Krahina e […]

Ngjarje/Personazhe

Projekt pilot për riciklimin e mbetjeve në Lezhë. Banorët, entuziastë për iniciativën

4 qershor 2021/Elvis Hila/Porta Vendore/Lezhë
Dy pallate në Bashkinë e Lezhës kanë vënë në zbatim një projekt pilot për riciklimin e mbetjeve, duke ndërmarrë iniciativën për ndarjen e mbetjeve në burim. Ky projekt, i ndërmarrë nga shoqëria civile i ka entuziazmuar banorët, ndërsa aktivistët shpresojnë që një projekt i tillë të shtrihet në të gjithë […]

Vëzhgim/Analizë

Mbahet konferenca e parë e vullnetarizmit, studimi: Sfidat kryesore të angazhimit vullnetar në Shqipëri

4 qershor 2021/ E. Gjerani/ Porta Vendore/
Vullnetarizmi në Shqipëri përballet më një sërë sfidash institucionale, ligjore, praktike, strukturore, individuale. Vështirësia kryesore është mungesa e një mekanizmi në nivel kombëtar, që të organizojë, orientojë dhe mobilizojë qytetarët që duan t’i vijnë në ndihmë komunitetit por jo vetëm. Ky është konkluzioni i studimit kombëtar “Vullnetarizmi në […]

Ndodhi

Këshilli Bashkiak vendos heqjen e aboneve të përgjithshme për 3 muaj, qytetarët të pakënaqur

3 qershor 2021/ Porta Vendore/Tiranë
Me një vendim të këshillit bashkiak, abonetë e përgjithshme për transportin urban në Tiranë janë hequr nga 1 qershori 2021 , për një afat kohor prej 3 muajsh. Qytetarët shprehen të shqetësuar nga ky vendim, pasi për çdo linjë do të duhet të paguajnë veçmas. Këshilli Bashkiak Tiranë i hoqi […]

Vëzhgim/Analizë

Plazhet e Lezhës me stacione vrojtimi por pa roje plazhi

2 qershor 2021/ Gjergj Figuri/ Porta Vendore/ Lezhë
Siguria në plazhe do të jetë një sfidë e vështirë edhe këtë verë përgjatë bregdetit të Lezhës. Fatmirësisht, viktimat nga mbytja në ujë janë shumë të ulëta në këto plazhe, por rastet e shpëtuara janë disa. Vrojtuesit e detit kanë dhënë ndihmën e tyre duke shpëtuar jetë. […]

Vëzhgim/Analizë

Eko Parku në Porto Romano ende në ndërtim e sipër, “bie” premtimi i bërë nga Kryeministri Rama për inaugurimin e tij më 1 qershor

1 Qershor 2021/ Marinela Dushi/Porta Vendore/Durrës
Më 1 qershor 2021 do të përfundonte Eco-Park në ish fushën e mbetjeve në Porto Romano. Ky premtim u bë nga kryeministri Edi Rama, por sot, puna ka arritur deri në 82 % të investimit, duke e bërë të pamundur mbajtjen e premtimit të tij. Ndërsa zona ka njohur […]

Ngjarje/Personazhe

Bashkitë “e dobëta”, Raporti: Nuk përballojnë dot krizat

1 qershor 2021/ Aurora Sulce/Porta Vendore
Bashkitë e kanë të vështirë të përballojnë goditjet që vijnë nga fatkeqësitë natyrore. Pandemia e COVID 19 tregoi qartazi aftësinë e dobët të pushtetit vendor për të mbledhur të ardhura dhe rredhimisht, për të përballuar krizat. Sipas raportit të Financave Publike Vendore për vitin 2020, publikuar nga CoPlan dhe […]

Vëzhgim/Analizë

Auditimi në bashki, KLSH: Bashkitë nuk regjistrojnë pronat në Kadastër, qeveria pengon procesin

31 maj 2021/Albina Hoxha/Porta Vendore
Shumë prona që kanë kaluar nga pushteti qendror në administrim të pushtetit vendor, mbeten ende të paregjistruara në Kadastër, duke shkaktuar dhe dëm financiar. Kjo problematikë është konstatuar dhe nga Kontrolli i Lartë i Shtetit, ku vihet re se procesi ka defekte që nga pushteti qendror e deri te hallka […]

Ndodhi

Do shemben pallatet në Kombinat, banorët: S’na kanë thënë ku do shkojmë, bonusi i pamjaftueshëm

28 maj 2021/ Saide Malaj/ Porta Vendore/Tiranë
Pas një viti e gjysmë, nisin shembjet e pallateve të dëmtuara nga tërmeti në zonën e Kombinatit në Tiranë. Banorët ende nuk dinë çfarë do të bëhet me fatin e tyre, pasi pretendojnë se askush nuk i ka shpjeguar asgjë, duke i lënë konfuzë, lidhur me procesin dhe […]

Ngjarje/Personazhe

Cilësia e ujit në 2017 jashtë parametrave, institucionet nuk mbajnë përgjegjësi lidhur me vendimin e gjykatës

27 maj 2021/ Porta Vendore/ Tiranë
Gjykata Administrative e Tiranës ka urdhëruar Ujësjellësin e Tiranës që të monitorojë dhe analizojë të gjithë parametrat e ujit, dhe rezultatet e masat për përmirësim t’i dërgohen për dijeni dy organizatave jofitimprurëse, të cilat e kishin paditur për moskryerjen e këtij procesi. Vendimi i paprecedentë është marrë pas një […]

Vëzhgim/Analizë

Sfidat e emergjencave civile, çfarë ndryshoi pas tërmetit e deri në ditët tona

25 maj 2021/Marinela Dushi/Porta Vendore/Tiranë
Shërbimi i emergjencave civile në 3 vitet e fundit, duket së është përballur me dy sfida të mëdha që rezultati i tyre ngre pikëpyetje. Sfida e parë është tërmeti i 26 nëntorit 2019, e cila detyroi shtetin shqiptar të kërkonte ndihmën e ekspertëve të huaj për mjete dhe për eksperiencën […]

Vëzhgim/Analizë

Pyjet në Vlorë larg premtimeve të kryebashkiakut Leli, pa roje dhe mes plehrave e prerjeve të paligjshme

21 maj 2021/Enriko Gabaj/Porta Vendore/Vlorë
Pylli i Sodës në Vlorë, i cilësuar si mushkëria e qytetit, po degradon dita-ditës e kjo si pasojë e papërgjegjshmërisë qytetare, por njëkohësisht dhe neglizhencës nga ana e pushtetit vendor. Në një vëzhgim të bërë nga Porta Vendore, duke nisur që në Plazhin e Vjetër e deri në Zvërnec, ajo […]

Ngjarje/Personazhe

“Me sytë dhe veshët nga pandemia”: Turizmi në Durrës, mes dilemave për sezonin e ri

19 maj 2021/ Griseld Hoxha/Porta Vendore/Durrës
Qindra biznese në zonën e plazhit të madh në qytetin e Durrësit kanë nisur përgatitjet për sezonin e ri turistik mes shumë dilemave pas situatave të vështira që lidhen sa me pandeminë e COVID-19, aq dhe me tërmetin e vitit 2019. Sapo zbarkon në plazhin e Durrësit, një mjet […]

Vëzhgim/Analizë

Po tkurremi! Vdekjet tejkalojnë lindjet. Kryeson Tirana

18 maj 2021/Aurora Sulce/Porta Vendore/Tiranë
Numri i vdekjeve tejkalon atë të lindjeve në Shqipëri. Të dhënat e Institutit të Statistikave konfirmojnë se shtesa natyrore e Shqipërisë ka qenë negative në tremujorin e parë të këtij viti. Kjo për shkak të pandemisë së COVID 19, që ka shtuar ndjeshëm numrin e vdekjeve, që për periudhën në […]

Vëzhgim/Analizë

Mijëra persona me aftësi të kufizuar lihen jashtë procesit të votimit në zgjedhjet e 25 prillit

17 maj 2021/Marinela Dushi/Porta Vendore
Në zgjedhjet e 25 prillit, shumë persona me aftësi të kufizuar nuk e kanë ushtruar vullnetin e tyre të votës për të zgjedhur parlamentarët e rinj. Ky komunitet përbëhet prej 160 mijë qytetarësh, të cilët kanë të drejtën e votës. Edhe për këto zgjedhje, ashtu sikurse në zgjedhjet e kaluara […]

Ngjarje/Personazhe

Zall Gjocaj, tre vjet betejë, banorët të vendosur: Nuk duam HEC-e

15 maj 2021 /Porta Vendore/Mat
Banorët e Zall Gjocajt, të cilët prej tre vitesh protestojnë kundër ndërtimit të hidrocentralit në zonën e tyre, janë të vendosur që t’i shkojnë deri në fund luftës, pavarësisht pengesave që u janë krijuar rrugës, si nga pandemia, ashtu dhe institucionet qendrore dhe vendore. Ata janë në pritje të tre […]

Ngjarje/Personazhe

Rindërtohet Kisha e Shën Vlashit në Skuraj të Kurbinit, e lënë prej vitesh në harresë

13 maj 2021/Elvis Hila/Porta Vendore/Kurbin
Katolikë e myslimanë janë bërë bashkë për kthimin në identitet të Kishës së Shën Vlashit në Skuraj të Kurbinit. Ky objekt kulti i shkatërruar nga regjimi komunist, sipas banorëve, ka bërë shumë mrekulli dhe ndaj i gjithë komuniteti ndjehet sot entuziast për rindërtimin e tij, që prej vitesh ishte e […]

Vëzhgim/Analizë

Efekti i fushatës/ Qeveria iu transferon bashkive 56% të fondit vjetor të Rindërtimit përpara zgjedhjeve

11 maj 2021/Aurora Sulce/Porta Vendore/Tiranë
Pas ngecjeve të forta në shfrytëzimin e fondeve të rindërtimit, qeveria ka përshpejtuar ndjeshëm procesin në muajt e parë të këtij viti, periudhë që përkoi edhe me fushatën elektorale të zgjedhjeve parlamentare të 25 prillit. Sipas të dhënave zyrtare nga Ministria e Financave, në vitin 2020 u shpenzuan 57% e […]

Vëzhgim/Analizë

Premtimet e reja të Partisë Socialiste dhe një rrugëtim në premtimet e parealizuara të 8 viteve

5 maj 2021/Eljona Ballhysa/Porta Vendore
Kryeministri Rama e kishte bazuar fushatën elektorale për zgjedhjet e 25 prill në dy premtime kryesore, rindërtimin dhe vaksinimin, të cilat lidhen me dy fatkeqësi që goditën vendin tonë, konkretisht tërmetin e 26 nëntorit 2019 dhe pandeminë. Por, ajo që vihet re është fakti se kreu i qeverisë ka rikthyer […]

Ngjarje/Personazhe

Malbardha e Kurbinit mbetet pa ujë, banorët e revoltuar kërkojnë ndërhyrje nga bashkia

3 maj 2021/Gjergj Figuri/Porta Vendore/Kurbin
Në Malbardhë të Kurbinit, banorët duhet të luten që Zoti t’i mëshirojë e tu falë shi nga maji deri në shtator. Kjo është mundësia e tyre e vetme për të pasur ujë të pijshëm në shtëpitë e tyre, ose vetëm duke e mbushur poshtë në fushë për ta ngjitur lart […]

Vëzhgim/Analizë

Bashkia Tiranë mblodhi mbi 26 milionë euro nga taksa për arsimin për 5 vite

30 prill 2021/Eljona Ballhysa/Porta Vendore
Katër nga pesë bashkitë e qarkut Tiranë kanë implementuar prej disa vitesh taksën e përkohshme për infrastrukturën arsimore, duke ndjekur shembullin e kryeqytetit, që ishte bashkia e parë që futi një taksë të tillë. Por çfarë ka ndodhur me këtë taksë pesë vite pasi u implementua nga Bashkia e Tiranë. […]

Vëzhgim/Analizë

Sa persona humbën punën gjatë Covid-19 dhe sa përfituan nga programi i Qeverisë!

27 prill 2021/ Julian Hoxhaj/Porta Vendore
Pandemia rriti ndjeshëm numrin e të papunëve për periudhën Mars-Dhjetor 2020, ndërkohë që hapja e vendeve të lira të punës ishte në nivel shumë të ulët. Kjo është konfirmuar si nga Zyra e Punës, ashtu dhe INSTAT, ndërkohë që mungesa e politikave të punësimit, po detyron shumë të rinj […]

Vëzhgim/Analizë

PREMTIMET E KANDIDATËVE TË PS-së PËR 12 QARQET E VENDIT

23 prill 2021/Porta Vendore/ Tiranë, Durrës, Elbasan, Korçë, Gjirokastër, Vlorë, Dibër, Kukës, Fier, Berat, Shkodër, Lezhë Porta Vendore ka monitoruar fushatën elektorale të disa prej kandidatëve kryesorë për dy Partitë kryesorë, për secilin nga 12 Qarqet e vendit, për të evidentuar premtime konkrete elektorale të tyre që lidhen me Bashkitë e Qarkut ku ata kandidojnë. […]

Vëzhgim/Analizë

PREMTIMET E KANDIDATËVE TË PD-së PËR 12 QARQET E VENDIT

23 prill 2021/ Porta Vendore/Tiranë, Durrës, Elbasan, Korçë, Gjirokastër, Vlorë, Dibër, Kukës, Fier, Berat, Shkodër, Lezhë Porta Vendore ka monitoruar fushatën elektorale të 3-5 kandidatëve kryesorë për dy Partitë kryesorë, për secilin nga 12 Qarqet, për të evidentuar premtime konkrete elektorale të tyre që lidhen me Bashkitë e Qarkut ku ata kandidojnë. Gjatë monitorimit të […]

Vëzhgim/Analizë

Rama-Basha, fushatë me premtime të ricikluara, pa bilanc dhe pa buxhet konkret

22 prill 2021/ Eljona Ballhysa/ Porta Vendore
Kur na ndajnë vetëm pak ditë nga zgjedhjet e 25 prillit analistët politikë, por edhe ekspertët e ekonomisë bëjnë analizën e fushatës zgjedhore dhe të premtimeve elektorale. Të ndarë në qëndrime e bindje politike në fusha të caktuara, ata bien dakord se në këtë fushatë ka premtime elektorale […]

Vëzhgim/Analizë

Reklamat elektorale, 40 bashki nuk respektojnë Kodin Zgjedhor

22 prill 2021/ Julian Hoxhaj/ Porta Vendore
Mbi dy të tretat e bashkive nuk e kanë respektuar Kodin Zgjedhor për caktimin e vendeve ku mund të afishohen materialet propagandistike gjatë fushatës elektorale. Komisioni Qendror i Zgjedhjes ka urdhëruar bashkitë që vendimin ta publikojë secila bashki në faqen e saj zyrtare online, por nga një vëzhgim […]

Ngjarje/Personazhe

Familjet e dëmtuara nga tërmeti në Bashkinë Ura Vajgurore “DIMAL” më shumë se tre vite në çadër

21 prill 2021/Mimoza Sinanaj/Porta Vendore/Ura Vajgurore
Të dëmtuara nga tërmeti 21 shtatorit, dy familje në Bashkinë Urës Vajgurore, sot Bashkia Dimal, bëjnë apel për ndihmë. Familja Kujtim Baho nga Malas-Gropë dhe familja Rreshat Totaj nga Poshnja, prej më shumë se tre vitesh jetojnë në kushte tepër të vështira. Banesat e tyre janë dëmtuar fillimisht nga […]

Ndodhi

Hyn në fuqi vendimi/ Pagesa e taksave vendore në Tiranë shtyhet deri më 20 maj

19 prill 2021/ Aurora Sulce/ Porta Vendore/ Tiranë
Hyn në fuqi vendimi i Këshillit Bashkiak të Tiranës për shtyrjen e pagesave të taksave vendore deri në datë 20 maj 2021. Zyrtarisht është publikuar VKB Tiranë Nr.50 datë 6.4.2021, i cili parashikon dy masa lehtësuese për biznesin e prekur nga pandemia e COVID 19, dhe kryesisht […]

Vëzhgim/Analizë

Hijet e privatizimit të varrezave të Durrësit, katërfishohet fondi i 2019-s

19 prill 2021/Bledi Gilaj/Porta Vendore/Durrës
Bashkia e Durrësit i është rikthyer projektit të para dy viteve për privatizimin e varrezave publike, me pretendime të ndryshme që bien në kundërshtim me njëra-tjetrën. Hapja e kësaj procedure vetëm 3 muaj para zgjedhjeve, ka çuar Bashkinë Durrës në KQZ për shkelje të ligjit zgjedhor, kurse fatura që do […]

Vëzhgim/Analizë

Transparenca e bashkive në nivel të ulët, Raporti i IDM: Si paraqiten 12 bashkitë kryesore

17 prill 2021/ Bledi Gilaj/ Porta Vendore
Tre vite pas miratimit të Programit të Transparencës, një detyrim për 61 bashkitë e vendit, shumë bashki ende mbeten problematike për llogaridhënien ndaj qytetarëve, pasi nuk e zbatojnë këtë program. Niveli më i ulët nga bashkitë, sa i përket transparencës, mbetet ai për pjesëmarrjen qytetare në vendimmarrje, që […]

Vëzhgim/Analizë

Sa paguajnë shqiptarët nga paga për taksat dhe tarifat vendore?!

15 prill 2021/Aurora Sulce/Porta Vendore
Për të ardhurat që qytetarët shqiptarë sigurojnë nëpërmjet pagës, taksohen sot, si nga qeveria qëndrore për taksat kombëtare, ashtu edhe nga pushteti vendor, për taksat dhe tarifat lokale. Në kulmin e debatit politik të ditës për sistem taksimi progresiv (oferta e PS) apo të sheshtë (oferta e PD), natyrshëm lind […]

Ngjarje/Personazhe

Karburant i ri në mes të Tiranës, banorët: Ndihemi në rrezik, askush s’na shpjegon gjë

14 prill 2021/Porta Vendore/Tiranë
Ndërtimi i një pike të re të tregtimit të karburanteve, vetëm pak metra larg një karburanti tjetër, ka alarmuar banorët pranë Qendrës Spitalore Nënë Tereza në Tiranë, ku prej disa javësh kanë nisur punimet për ngritjen e godinës. Banorët kanë tentuar të ndalojnë punonjësit, pasi u kanë bllokuar hyrjen e pallatit, […]

Ndodhi

Rilindja urbane e Laçit “ra”, investimi për ujësjellësin çon dëm miliona euro

12 prill 2021/Elvis Hila/Porta Vendore/Kurbin
Ekskavatorët kanë nisur të gërmojnë në sheshin dhe bulevardin e qytetit të Laçit, të cilët u ri-konstruktuan 4 vite më parë në kuadër të projekteve të rilindjes urbane. Investimi, i cili ka kushtuar 1.2 milionë euro po shkatërrohet nga zbatimi i projektit për ujësjellësin e ri të qytetit dhe kanalizimet […]

Ndodhi

Transporti urban ndërqytetas drejt falimentimit, qytetarët ankohen se nuk respektohet masat anticovid

9 prill 2021/E.Gjerani/Porta Vendore/Tiranë
Porta Vendore ka kryer një sërë artikujsh për vështirësinë që po has transporti urban, i cili u hap ndër shërbimet e fundit pas mbarimit të karantinës, me protokolle të qarta e të miratuara nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale përsa i përket kapacitetit dhe mënyrës së të funksionuarit. Por duket […]

Vëzhgim/Analizë

Memaliaj/Infrastruktura rrugore “detyron” banorët të braktisin vendlindjen

7 prill 2021/Porta Vendore/Memaliaj/Këlcyrë Mungesa e infrastrukturës rrugore po dëmton ekonominë e banorëve të zonave rurale, që po e braktisin me shpejtësi jetën rurale. Të njohura për natyrën e rrallë dhe të pasur me bimë medicinale, ujëra, mjaltë, prodhime blegtorale dhe vreshtari, në Memaliaj dhe Këlcyrë popullohen nga më pak se 30% e banorëve. Një […]

Vëzhgim/Analizë

Fondi për emergjencat, bashkitë pa para përballë fatkeqësive natyrore

5 prill 2021/Albina Hoxhaj/Porta Vendore
Fondi i emergjencave civile është i domosdoshëm për pushtetin vendor për të menaxhuar pasojat e fatkeqësive natyrore dhe për të ndihmuar banorët t’i përballojnë ato. Për këtë arsye është përcaktuar me ligj që fondi i emergjencave nuk duhet të jetë më pak se 4% e buxhetit total të bashkisë. Por […]

Vëzhgim/Analizë

Borxhet çojnë 22 bashki në vështirësi financiare!

3 prill 2021/Eliza Gjediku/Porta Vendore Pas reformës administrativo-territoriale, shumë bashki në vend kanë shfaqur vështirësi financiare, ndërkohë që pandemia e ka thelluar këtë krizë. Në vitin 2020, 22 bashki janë konsideruar në vështirësi financiare, ndërkohë që Bashkia Kavajë është drejt falimentimit. Kjo ka ndodhur për shkak të borxheve dhe mungesës së të ardhurave. “Të ardhurat […]

Vëzhgim/Analizë

Zjarrfikësit, në luftë me flakët, pa kushte dhe me ulje page: Mohojmë jetën tonë për të shpëtuar qytetarët

1 prill 2021/ Marinela Dushi/Porta Vendore/Durrës
Shërbimi zjarrfikës është jetik për qytetarët, ata janë kudo dhe kurdo për emergjencat civile. Punonjësit zjarrfikës shpesh u duhet të përballen me flakët, tymin, asfiksimin, ndërsa nëntorin e vitit 2019 u përballën dhe me pasojat e tërmetit, duke rrezikuar shëndetin e tyre për të kryer misonin human, atë të […]

Vëzhgim/Analizë

Korsitë e biçikletave në Tiranë pësuan shtim por ende mbeten shumë larg standardit

29 mars 2020/Albina Hoxhaj/Porta Vendore/Tiranë
Tirana ka shtuar ndjeshëm korsitë e biçikletave në vitet e fundit, madje duke krijuar dhe shumë pakënaqësi, sidomos te bizneset anës rrugës, ku janë hequr parkimet dhe ndërtuar rrugët për dyrrotakët. Por ekspertët mendojnë se pavarësisht shtimit të korsive të biçikletave, ato janë sërish shumë larg standardit, qoftë për mënyrën […]

Vëzhgim/Analizë

Shitësit ambulantë në rrugët kombëtare rrezik për aksidente. Institucionet shmangin përgjegjësitë ligjore

26 mars 2021/ Julian Hoxhaj/Porta Vendore/ Korçë
Udhëtimi në aksin rrugor Pogradec-Korçë apo anasjelltas, shpesh të ngjan si parakalim në një treg fruta-perimesh. Përgjatë gjithë këtij aksi rrugor, janë pozicionuar në anë të karrexhatës së rrugës dhjetëra, në mos qindra, tregtarë lokalë që shesin prodhime bujqësore. Banorët kanë ngritur kioska të improvizuara në anë të […]

Ngjarje/Personazhe

Korçës i janë rikthyer sërish turistët, Dardha destinacioni i 4 stinëve

24 mars 2021/Bledi Gilaj/Porta Vendore/Korçë
Pandemia e Covid-19 mbylli shumë lokale dhe restorante për shkak të mospërballimit të krizës financiare që ky virus la pas, por gjithashtu edhe shumë të tjera janë në kufij të mbijetesës, pasi e kanë të vështirë të mbijetojnë në këtë treg tejet të vështirë. Përballë kësaj situate duket se korçarët […]

Vëzhgim/Analizë

Vaksinimi i mësuesve nën ethet e frikës. Institucionet shëndetësore, të cunguara në informacion

22 mars 2021/Marinela Dushi/Porta Vendore
Me mbërritjen e dozave të para të vaksinës AstraZeneca në vendin tonë, menjëherë filloi procesi i vaksinimit të mësuesve në disa qytete. Por këto 5 ditë, pas ardhjes së 38 mijë vaksinave AstraZeneca, vendi ynë u përfshi në një situatë tensioni të rrethuar nga paqartësia. Procesi i vaksinimit për mësuesit […]