Video/Foto

Botanika e alpeve

23 shtator 2019/ Artan Rama/ Porta Vendore

Në pamje të parë, botanika e alpeve duket një togfjalësh i sforcuar. Në përfytyrimin tonë alpet janë male të larta, majat e të cilave takojnë retë, vendi ku lind dëbora e ngjizen stuhitë. Ndërkaq, botanika ka të bëjë me një tjetër dimension: botën e luleve. Lulet janë të vogla dhe delikate, por jo më pak të rëndësishme. Ne udhëtuam në Parkun Kombëtar të Alpeve të Shqipërisë, ku më shumë sesa kontrasti, zbuluam harmoninë mahnitëse mes këtyre dy bukurive: bjeshkëve të hirta dhe mbretërisë plot ngjyra të luleve, një thesar natyror, ende i pastudiuar seriozisht. Dhe vendosëm t’ua përcjellim përmes fotografive të mëposhtme.

Kërpudhë e një pylli ahu
Korja e Mërturit
Çikore
Kërpudha e bardhë
Liqeni i Sulpicës (Alpet lindore)
Kanioni i Bradoshnicës (Lumi i Gashit)
Llapua (Kompozite)
Llapua
Lumi i Currajt (Alpet qëndrore)
Livadhi i Çillës (Lumi i Gashit)
Lumi i Gashit (Rezervë strikte natyrore)
Mëllagë
Potentillë
Maja e Hekurave (Alpet lindore)
Masiv Gështenjash (Peraj, Tropojë)
Pyjet e Vjetra të Ahut, (Lugina e Gashit)
Maja e Toplanës (Liqeni Koman-Fierzë)
Ushqerëz
Zhapiku i shpejtë
Pyjet e vjetra të Ahut në Lumin e Gashit (Trashëgimi Natyrore Botërore)